App leidt binnenschipper veilig en slim door de haven | Maritiem Nederland
Nieuws
Tankschip ‘Vlaardingen’ van VT opent het verbrede Breeddiep. Foto: Paul Martens

App leidt binnenschipper veilig en slim door de havenAntoon Oosting | dinsdag 28 februari 2017
Binnenvaart, Havens

Rotterdam wil de slimste haven ter wereld zijn, en daar horen slimme apps voor alle bezoekende schepen bij. De app River Guide moet binnenschippers helpen hun reis efficiënt te plannen.

Weten hoeveel ligplaatsen er nog beschikbaar zijn en of je daar al dan niet met een of twee kegels (gevaarlijke lading) mag liggen, waar je drinkwater kunt halen, wat de stroming op je vaarweg is, informatie over auto-afzetplaatsen, alle benodigde informatie over bruggen of sluizen, bedieningstijden, marifoonkanalen of telefoonnummers; het zit allemaal in de app River Guide waarmee momenteel wordt getest in de haven van Rotterdam.

Het Havenbedrijf Rotterdam wil van Rotterdam de slimste haven maken met een veilige en vlotte afhandeling van de scheepvaart, zowel zee- als binnenvaart. Als een van de hulpmiddelen daarvoor heeft het Havenbedrijf een app laten maken, genaamd River Guide die de binnenschipper op een veilige en slimme manier door de haven moet loodsen. Tijdens de vaart geeft de app alle relevante informatie voor het op een zo efficiënt mogelijke manier plannen van zijn reis door de haven.

Alle relevante informatie staat altijd bovenaan in het beeldscherm van de computer aan boord, zowel op de kaart als in de reisplanning. Op verschillende punten van de route krijgt de schipper informatie over getijden en stroming.

River Guide wordt momenteel getest door een kleine groep binnenvaartschippers op bruikbaarheid. Vanaf april wordt de pilot opgeschaald. Er is nog de mogelijkheid om hier als binnenvaartschipper aan deel te nemen via: www.riverguide.eu.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland