APMT borduurt voort op high tech uit Singapore | Maritiem Nederland
Nieuws

APMT borduurt voort op high tech uit Singapore

De APM Terminal op de Maasvlakte is een doorontwikkeling van beproefde technologie uit Singapore.

Het senior management van de Maersk Groep, APM Terminals en het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) waren zo trots als een pauw om eregast koning Willem-Alexander te vertellen dat het een eer voor hen was dat hij 'de modernste terminal ter wereld' wilde openen op vrijdag 24 april. Daarmee benaderden ze de waarheid. APM Terminal op Maasvlakte 2 heeft een kraanbesturing die in Singapore vijftien jaar geleden al in gebruik werd genomen.

"Het echte nieuwtje is dat na jarenlang touwtrekken over het beste besturingssysteem en automatisering er nu blijkbaar gekozen is voor het Singapore model", dat is de reactie van oud-ITF Dockers Section bestuurder Kees Marges: "Ik ben daar zelf met collega's uit de hele wereld in 2004 wezen kijken, toen we er de ITF Dockers Section Conference hielden." Volgens Marges is de conclusie gerechtvaardigd dat 'moeder' Maersk het Singapore model nu voor APMT in Europa heeft geïntroduceerd. Hij vindt het wel interessant dat ECT en APMT verschillende systemen op hun terminals op de uitgebreide Maasvlakte gebruiken.

Oud-algemeen directeur van de APM Terminals Maasvlakte 2 John Verschelden benadrukte tijdens de openingsreceptie dat hij niet meer namens deze terminaloperator kan spreken, maar bevestigt wel dat bestaande kraanbesturing- en automatiseringssystemen onder de loep zijn genomen en ontwikkeld voor toepassing op de nieuwe terminal. Dat is samen met de huidige algemeen directeur Frank Tazelaar en zijn team gebeurd.

Daarmee kon Maersk Group CEO Nils Smedegaard Andersen tenminste met droge ogen bij de opening beweren dat de hypermodernste terminal in Rotterdam en daarmee in Europa operationeel is. De hoogste bazen van Maersk, APM Terminals en het Havenbedrijf Rotterdam zien de nieuwe terminal als vlaggenschip locatie en als voorbeeld van effectieve samenwerking. HbR CEO Allard Castelein zei daarover: "De terminal van wereldklasse van APMT zal samen met de RWG terminal voor duurzame groei van de haven zorgen en de allergrootste containerschepen van 18.000 TEU en meer kunnen ontvangen."

De nieuwe containerterminals zijn wel in de slag met elkaar voor het binnenhalen van contracten voor het afhandelen van grote containerschepen.

Partners Maritiem Nederland