Amsterdamse haven opent tank locatie voor LNG | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: Max Dijksterhuis

Amsterdamse haven opent tank locatie voor LNGRedactie | dinsdag 24 december 2013
Havens, LNG, Havenbedrijf Amsterdam

Binnenvaarttanker Greenstream van InterStream Barging uit Geertruidenberg nam kort voor kerst 2013 de bunkerplaats voor LNG in de Amerikahaven in Amsterdam in gebruik.

Vanaf 19 december kunnen binnenvaartschepen LNG (vloeibaar aardgas) bunkeren in de haven van Amsterdam. Het schip Greenstream was de eerste die op 19 december aan de kade van de Amerikahaven aanmeerde voor het bunkeren van LNG. De Greenstream is gebouwd door Peters Shipyards, wordt geëxploiteerd door InterStream Barging en is door Shell gecharterd. Shell is tevens leverancier van de LNG.

Havenbedrijf Amsterdam heeft de ‘Groene kade’ in de Amerikahaven zodanig ingericht dat er veilig vanuit een tankwagen naar een binnenvaart- of klein zeeschip kan worden gebunkerd. LNG is een schonere brandstof die veelbelovend is als alternatieve scheepsbrandstof.   Er varen op dit moment in Nederland twee schepen op 100% LNG, de Greenstream en de Greenrhine, en één schip -de Argonon- op zogenaamde dual fuel techniek (LNG en gasolie gemengd). Er zijn meer schepen in aanbouw. Met LNG als brandstof is de winst voor het milieu groot, de vaartuigen stoten tot 25% minder CO2 uit, tot 80% minder NOx, tot 100% minder SO2 en eveneens tot 100% minder roet en fijnstof dan de gangbare schepen in de binnenvaart.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland