Amsterdamse haven onder druk | Maritiem Nederland
Nieuws

Amsterdamse haven onder drukBart Stam | maandag 27 november 2017
Havenbedrijf Amsterdam

Het ontwikkelingsplan Haven-Stad, dat in de toekomst 40.000 tot 70.000 woningen moet opleveren, zorgt voor bezorgde gezichten. Niet alleen in de Amsterdamse havengemeenschap maar ook bij VNO-NCW, zo bleek tijdens het 72e Havengildediner op vrijdag 24 november.

Door de woningbouwplannen van B & W van Amsterdam binnen de Ringweg A10, is de kans groot dat havenbedrijven als Cargill, IGMA, Eggerding en ICL Fertilizers na 2040 moeten verhuizen. De gemeenteraad moet overigens in december nog beslissen over Haven-Stad. Dit project omvat ook nieuwe scholen en culturele instellingen, groenvoorzieningen en creatieve bedrijven.

“De successen van de stad en de haven zitten elkaar in de weg,” aldus Peter Boers, de nieuwe voorzitter van Stichting Amports. Amports organiseert samen met ondernemersvereniging ORAM het jaarlijkse Havengildediner. “De haven van Amsterdam is een goudmijn maar we spelen een te geringe rol in de besluitvorming.” Ook Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW, liet zich uit in soortgelijke bewoordingen. 

Hol van de leeuw

In het hol van de leeuw riep wethouder Udo Kock (D66) de havengemeenschap op samen naar oplossingen te zoeken. “Er wordt veel gevraagd van de haven door de politiek, maar net als in een huwelijk moeten we niet uit elkaar gaan maar in gesprek blijven.”

Vervolgens reikte Kock de Havenpenning uit aan Elisabeth Post, gedeputeerde van Noord-Holland. Sinds 2009 zet zij zich in voor de Amsterdamse havenregio, zoals de nieuwe zeesluis in IJmuiden en het naburige bezoekerscentrum SHIP.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland