Amsterdam ziet overslag met 12 procent stijgen | Maritiem Nederland
Nieuws
De groei van de overslag in het eerste halfjaar zet waarschijnlijk niet door (foto: Port of Amsterdam)

Amsterdam ziet overslag met 12 procent stijgenredactie | vrijdag 30 augustus 2019
Havenbedrijf Amsterdam

De overslag in het Noordzeekanaalgebied van de zeehavens Amsterdam, IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad is in het eerste halfjaar van 2019 gestegen tot 54,1 miljoen ton, een stijging van 7 procent. Deze stijging is vooral te danken aan de groeiende overslag in de Amsterdamse haven met ruim 12 procent. 

De stijging in Amsterdam is in het eerste half jaar veroorzaakt door zowel natte als droge bulk als containers. De overslag van natte bulk steeg met 10,6 procent tot 25,9 miljoen ton. De toename met 13,8 procent in droge bulk tot 17,8 miljoen ton was het gevolg van meer overslag van steenkool en granen.

De stijging van steenkooloverslag is veroorzaakt door de export naar niet-traditionele markten, zoals India en het Middellandse Zeegebied. Naar verwachting is dit niet structureel. De stijging moet overigens gezien worden in de context van de sterke daling in de afgelopen jaren.

De toename van de containeroverslag met 35 procent is onder meer te danken aan de lijndienst van Samskip voor short sea waarop de Amsterdamse haven zich richt.

Minder cruiseschepen

De overslag van stukgoed daalde met 20 procent. Ook het aantal aanlopen van zeecruiseschepen daalde in de eerste helft van 2019 tot 51, tegenover 74 vorig jaar. Door de invoering van de toeristenbelasting per 1 januari voor transit calls, schepen voor wie Amsterdam een tussenstop is, is een aantal reders uitgeweken naar IJmuiden en Rotterdam.

Het aantal riviercruiseschepen dat Amsterdam het eerste half jaar bezocht, nam af van 1272 naar 1189. Deze daling wordt eveneens veroorzaakt door de invoering van de toeristenbelasting. 

Stabilisering

Na de overslagrecords in 2018 en de eerste helft van 2019 verwacht de haven een stabilisering, aldus Koen Overtoom, CEO van Port of Amsterdam. "De stijging van de kolenoverslag heeft te maken met gunstige prijsomstandigheden van steenkool. Normaliter is de seizoensopbouw van kolenvoorraden later in het jaar zichtbaar in de overslagcijfers. Vorig jaar was bovendien een flinke daling te zien in kolenoverslag voor het Duitse achterland door de lage waterstand. Naar verwachting zal de groei in natte bulk doorzetten vanwege gunstige marktomstandigheden. Ook verwachten we een verdere groei in general cargo, waaronder containers."

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland