Amsterdam scoort | Maritiem Nederland
Nieuws

Amsterdam scoort

Jan Spoelstra | vrijdag 15 september 2006

Spectaculaire groei dankzij explosief toenemende containeroverslag

De haven van Amsterdam is afgelopen half jaar het snelst gegroeid van alle havens in het gebied van Le Havre tot Hamburg. Amsterdam heeft ruim 43 miljoen ton aan goederen overgeslagen, dat is 18 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Deze forse stijging is vooral te danken aan de overslag van olieproducten, kolen en containers.

 

De grootste groei is te zien in de containeroverslag. Die is gestegen naar 135.000 TEU, een stijging van maar liefst 464 procent. Drie intercontinentale lijndiensten van en naar China, Japan en Zuid-Amerika die de Amsterdamse haven in hun vaarschema hebben opgenomen, hebben de Amsterdamse containeroverslag een nieuwe impuls gegeven. De capaciteit van de in 2001 geopende Ceres-terminal wordt nu beter benut.

 

Daarnaast heeft Amsterdam geprofiteerd van de groeiende energiemarkt. Grote oliebedrijven als Oiltanking en Europoint hebben hun opslagcapaciteit vergroot. Ook Koninklijke Vopak NV wil in Amsterdam uitbreiden met een nieuwe olieterminal. Verder bouwt Rietlanden een hypermoderne kolenterminal in de Afrikahaven.

 

Het aantal zeeschepen dat Amsterdam aandoet is met 15 procent gestegen tot 3.000. Om goed bereikbaar te blijven voor deze zeeschepen, zijn maatregelen nodig. De belangrijkste bottleneck in de aanvaarroute naar de hoofdstedelijke haven is de Noordersluis bij IJmuiden. Binnenkort is volgens het havenbedrijf een besluit nodig over een eventuele tweede sluis. 

Partners Maritiem Nederland