redactie | vrijdag 24 november 2017
Havenbedrijf Amsterdam
De belangen van de haven worden uit het oog verloren. Dat zegt Kees Noorman, directeur van de Amsterdamse ondernemersvereniging Oram, over het besluit van het college van B&W Amsterdam om de nieuwe woonwijk Haven-Stad met 40.000 tot 70.000 woningen in het westelijk havengebied te bouwen. De bouw zou in 2029 moeten beginnen.
"De stad had tegelijk met de woningbouwplannen een toekomstvisie op de haven moeten ontwikkelen", zegt Noorman in het Financieele Dagblad. Volgens de voorman van ondernemend Amsterdam is er niet nagedacht over wat dit besluit voor havenbedrijven betekent. Als de woningbouwplannen in de huidige vorm doorgaan, zullen ondernemingen niet meer in het gebied investeren en zal de haven op termijn alle industriële bedrijvigheid verliezen, waarschuwt Noorman.
Haven-Stad zou ruim twee of drie keer groter worden dan IJburg (in het oosten van Amsterdam) en krijgt ruimte voor 45.000 tot 58.000 arbeidsplaatsen. Voorwaarde is volgens B&W wel "dat deze bedrijven wat betreft geluid, geur, fijnstof en veiligheid goed zijn te combineren met wonen".
Volgens Noorman hebben ondernemers er begrip voor dat de stad woningen wil bouwen. "Maar het stadsbestuur presenteert wonen in een haven als leuk, maar dat is het niet. Er is altijd wel sprake van geluid, stof of geur." Zie bijvoorbeeld de op- en overslag van olieproducten die naast de geplande wijk ligt.
In de praktijk betekent de wens van het stadsbestuur dat verschillende bedrijven straks ongewenst zijn. Drie ondernemingen zullen sowieso op langere termijn uit de Coen- en Vlothaven moeten verdwijnen: Bunge (verwerking van sojabonen), Eggerding (mineralen) en ICL (kunstmeststoffen). Deze bedrijven hebben weliswaar met de gemeente een convenant gesloten dat ze tot 2040 kunnen blijven, maar op verzoek van B&W zijn ze begonnen met het verkennen van de verhuisopties.
Volgens Noorman raakt het havengebied hiermee van de regen in de drup. "Als deze bedrijven naar elders in de haven worden verplaatst, dan is er nauwelijks nog ruimte om nieuwe bedrijven aan te trekken of bestaande bedrijfslocaties uit te breiden."
Noorman mist de betrokkenheid van hogere overheden bij de ontwikkeling van de plannen voor het havengebied. "De discussie wordt niet op het juiste niveau gevoerd", zegt hij in het FD. "Waarom geen woningen in de omliggende gemeenten bouwen?"
Tijdens het jaarlijkse havendebat, eerder deze maand in het BIM-huis, kwam de frustatie bij het bedrijfsleven over de woningbouwplannen ook ruimschoots aan bod. Directeur Koen Overtoom van Havenbedrijf Amsterdam verweet de gemeente vooral óver, maar niet mét de haven te praten. En op dezelfde avond zei Mark Frequin, directeur-generaal bereikbaarheid van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, dat hij niet het gevoel wil krijgen dat de ruim 0,5 miljard euro die het Rijk steekt in de zeesluis bij IJmuiden "in het water valt".