Nieuws
Koen Overtoom (Amsterdam), Jacoba Bolderheij (Den Helder) en Cas König (Groningen) presenteren Hydroports.

Amsterdam, Den Helder en Groningen samen in waterstofredactie | maandag 16 september 2019
Havens

De havens van Amsterdam, Den Helder en Groningen gaan een samenwerking aan op het gebied van waterstof. Onder de naam Hydroports willen de drie havenbedrijven hét waterstofknooppunt van Europa worden

De drie havens maakten dit bekend tijdens het jaarlijkse havendiner van Groningen Seaports. De meerjarige samenwerking tussen de havens moet leiden tot de ontwikkeling van een uitgebreide waterstofinfrastructuur in Noordwest-Nederland. Alleen al in Noord-Nederland zijn dertig waterstofprojecten in ontwikkeling, van onderzoeks- en pilotprojecten tot het aanleggen van waterstofleidingen. Hydroports heeft de ambitie om door te groeien tot 'waterstof-hub van Europa'.

Waterstofbelofte

Waterstof speelt een belangrijke rol bij vergroening van de industrie en het ontwikkelen van duurzaam transport en vervoer. Daarnaast levert het een bijdrage aan de Nederlandse klimaatdoelstellingen en zorgt het voor ontwikkeling en behoud van werkgelegenheid. De lancering van Hydroports moet bijdragen aan het inlossen van de 'waterstofbelofte'. De totstandkoming van een waterstof-hub past bovendien bij de visie van 'groene' economische groei.

Missie H2

Hydroports is partner van 'Missie H2', een samenwerking met Shell, Gasunie, Stedin Groep en Remeha. De energie- en havenbedrijven hebben als doel waterstof te promoten als energiedrager voor de (nabije) toekomst. De bedrijven onderschrijven ook de waterstofmissie van TeamNL in de aanloop naar Tokyo 2020.

Voor de energievoorziening van de Olympische en Paralympische Spelen van 2020 heeft Japan de keuze voor waterstof gemaakt. Zo zullen de door de organisatie van Tokyo 2020 in te zetten auto’s op een H2 brandstofcel rijden.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland