Amsterdam boekt record met 187 aanlopen | Maritiem Nederland
Nieuws
Dit jaar verwacht Amsterdam 187 aanlopen van zeecruiseschepen (foto: Amsterdam Cruise Port)

Amsterdam boekt record met 187 aanlopen

Bart Stam | dinsdag 27 maart 2018
Cruise

Niets lijkt zee- en riviercruiseschepen te kunnen stoppen. Amsterdam ontvangt dit jaar een record van 187 grote cruiseschepen. Ook het aantal riviercruiseschepen blijft onverminderd hoog. Toch heeft promotieorganisatie Amsterdam Cruise Port (ACP) ook de nodige zorgen, zoals een dreigende toeristenbelasting voor cruiseschepen in 2019.

In 2017 kwamen er 134 zeecruiseschepen naar Amsterdam. “Dit jaar gaan we naar een record van 187 schepen,” aldus ACP-voorzitter Janine van Oosten. Ook de Felison Terminal in IJmuiden zit na enkele jaren weer in de lift. In 2017 gingen het om 23 aanlopen, dit jaar komen er 26 schepen naar IJmuiden.

Van Oosten: “Amsterdam blijft onverminderd populair bij passagiers en rederijen. IJmuiden is een goed alternatief als schepen moeten uitwijken maar dichtbij de hoofdstad willen afmeren. Daarnaast werken beide terminals goed samen met het havenbedrijf, de nautische sector, de toeristische sector en marketingbureaus.” Volgens Dick de Graaff, commercieel directeur van Passenger Terminal Amsterdam, heeft dit geleid tot extra aanlopen van vooral MSC Cruises, Cruise and Maritime Voyages en Celebrity Cruises.

Ook riviercruises blijven ongekend populair in de hoofdstad en de rest van Noord-Holland. Van Oosten: “Amsterdam zal dit jaar uitkomen op zo’n 1950 aanlopen. Ook in toeristische steden als Zaandam, Haarlem, Medemblik, Hoorn en Enkhuizen groeit deze sector snel. Dit betekent wel extra uitdagingen, zoals de aanleg van walstroomkasten en het busvervoer.”

Zware mijn

Er zijn volgens de ACP-voorzitter ook enkele minder gunstige ontwikkelingen. “Bij recente baggerwerkzaamheden in het IJ is een grote Duitse zeemijn uit WO II ontdekt. Dat kan gevaarlijk zijn voor de grote schepen die moeten draaien bij de cruiseterminal. Inmiddels hebben al drie cruiseschepen moeten uitwijken naar IJmuiden. Wij hopen dat de EOD de mijn snel kan verwijderen.”

Een tweede bedreiging zijn de plannen van B & W om in 2019 een toeristenbelasting te heffen voor alle zee- en riviercruiseschepen. Het gemeentebestuur wil voor elke passagier acht euro per dag incasseren. “Wij zijn onaangenaam verrast door de hoogte van dit tarief", zegt Van Oosten. “Dit schaadt de internationale concurrentiepositie van Amsterdam.” Ook PTA is verrast. “Cruiseschepen goed zijn voor een omzet van ruim honderd miljoen euro per jaar en duizenden banen”, aldus De Graaff. De Amsterdamse cruiseterminal is wel bereid te praten over een ‘redelijke vergoeding’.

In november neemt de gemeenteraad een definitieve beslissing over de bouw van twee fiets- en voetgangersbruggen over het IJ. Van Oosten: “Samen met onze partners hopen wij dat de gemeenteraad alsnog kiest voor een tunnel. Deze geeft geen hinder aan de scheepvaart en is ook nog eens goedkoper.”

Partners Maritiem Nederland