Amsterdam blijft populaire cruisebestemming | Maritiem Nederland
Nieuws
Cruiseschip ms Prinsendam bij de Passenger Terminal Amsterdam aan het IJ.

Amsterdam blijft populaire cruisebestemmingBart Stam | maandag 10 april 2017
Havenbedrijf Amsterdam, Cruise

Na het record van 144 calls in 2012 daalde het aantal zeecruiseschepen in Amsterdam de afgelopen jaren naar 121 in 2016. Dit jaar is er echter sprake van een sterke opleving met opnieuw 144 aanlopen.

Dit blijkt uit cijfers van promotieorganisatie Amsterdam Cruise Port (ACP). Passenger Terminal Amsterdam (PTA) mag dit jaar tien maiden calls verwelkomen. Hieronder bevinden zich de aansprekende cruiseschepen als de ‘Zuiderdam’, ‘MSC Preziosa’, ‘Viking Star’ en ‘Navigator of the Seas’. Met veertien aanlopen is het ms ‘Koningsdam’, het nieuwe schip van de Holland America Line, dit jaar koploper qua afvaarten.

Terwijl het aantal cruiseschepen in Amsterdam weer groeit, blijven de calls in IJmuiden dalen. Na het record van 56 aanlopen in 2014 komen er dit jaar ‘slechts’ 21 schepen naar de kustplaats aan de ingang van het Noordzeekanaal. AIDA Cruises komt negen keer naar IJmuiden met de ‘AIDAsol’, ‘AIDAluna’, ‘AIDAmar’ en ‘AIDAvita’.

Ook het aantal riviercruiseschepen blijf maar stijgen in Amsterdam. Dit jaar zullen dat meer dan 1900 aanlopen zijn met ruim 500.000 passagiers. Door gebrek aan voldoende aanlegsteigers moeten deze schepen steeds vaker uitwijken naar omliggende steden als Zaandam, Hoorn, Medemblik, Alkmaar en Haarlem.

Het ms Koningsdam vertrekt uit Amsterdam:

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland