Amerikaanse marine introduceert eerste zelfvarende schip | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: DARPA

Amerikaanse marine introduceert eerste zelfvarende schip

Paul Steenhoff | dinsdag 12 april 2016
Marine

De Amerikaanse marine heeft op donderdag 7 april 2016 een experimenteel zelfvarend schip in Portland, Oregon, gedoopt. Het schip is ontwikkeld door de Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) van het Pentagon en is ‘Sea Hunter’ genoemd.

De Sea Hunter kan volledig autonoom op radar en camera varen waarmee het de maritieme equivalent van de zelfrijdende Google-auto is. De trimaran kan echter ook vanaf de wal worden bestuurd. De Sea Hunter heeft voldoende brandstof aan boord om twee tot drie maanden op zee te blijven en is daarmee geschikt voor een trans-Atlantische oversteek. Het schip is ontworpen als een 40 meter lange dubbelschroefs trimaran met twee dieselmotoren. De maximale snelheid bedraagt 27 knopen. Er zijn geen bemanningsverblijven aan boord, wel inspectieruimtes voor onderhoud.

De Amerikaanse marine wil de Sea Hunter voornamelijk inzetten om vijandelijke onderzeeërs op te sporen of mijnen te ruimen. Op dit moment heeft het schip geen wapens aan boord. De Sea Hunter moet tegenwicht bieden aan de inspanningen van de Russische en Chinese marine die op dit moment ook veel tijd en geld steken in de ontwikkeling van autonome marineschepen. DARPA wil de Sea Hunter gedurende twee jaar testen om te kijken of het schip voldoet. Wat betreft wetgeving kan het schip aan alle regels voldoen meldt DARPA.

De autonome Sea Hunter heeft 20 miljoen dollar gekost en varen kost 20.000 dollar per dag, een fractie van het bedrag dat moet worden neergelegd voor een bemand schip van dezelfde lengte. Deze zomer maakt de Sea Hunter proefvaarten voor de kust van Californië. Daarna volgen meer testen, mogelijk bij Japan. De marine hoopt binnen vijf jaar een vloot onbemande vaartuigen te kunnen inzetten in de westelijke Stille Oceaan en de Perzische Golf.

Partners Maritiem Nederland