Amerikaanse biomassa voor Haven Amsterdam | Maritiem Nederland
Nieuws
Amerikaanse biomassa voor Haven Amsterdam

Amerikaanse biomassa voor Haven AmsterdamPaul Steenhoff | zondag 5 februari 2012

Op 2 februari ontving de haven van Amsterdam een Amerikaanse handelsdelegatie uit Erie, Pennsylvania. Doel van de missie was het onder de aandacht brengen van de enorme hoeveelheden biomassa die deze regio kan voortbrengen. Haven Amsterdam ontving de delegatie met open armen.

Biomassa is organisch materiaal zoals hout, GFT en mest. Het houtrijke Erie heeft biomassa in overvloed nu de eerdere afnemer, de papierindustrie, vrijwel is weggevallen. In zijn presentatie liet John Elliot, CEO van de Economic Development Corporation of Erie County, zien dat Erie County voor 57 procent bestaat uit bos, waaronder eiken en walnoot. Nu er niet meer wordt gekapt, worden de bossen dichter en dichter en is verwerking tot biomassa een uitstekende oplossing. Het hout wordt lokaal tot zogenoemde ‘chips’ en ‘pellets’ verwerkt en kan dan in bulk worden verscheept naar de haven van Amsterdam waar de infrastructuur aanwezig is om biomassa op en over te slaan naar ons achterland. Uiteraard per binnenschip.

De Europese honger naar biomassa is groot. Het is een duurzame energiebron die door energiemaatschappijen wordt gebruikt om kolencentrales bij te stoken. Er wordt zoveel biomassa verbruikt dat Europa zelf te weinig produceert en de vraag zal blijven toenemen. Dat werd onderstreept door een presentatie van Martin Junginger, specialist in bio-energie van de Universiteit van Utrecht. De haven van Amsterdam wil de stroom biomassa graag ontvangen, werd duidelijk uit het betoog van Marcel Gorris, commercieel directeur Haven Amsterdam. De dag werd afgesloten met een oriënterende boottocht door de Amsterdamse haven. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland