Allseas laat nog groter zwaar hijsschip bouwen | Maritiem Nederland
Nieuws
Pieter Schelte

Allseas laat nog groter zwaar hijsschip bouwenJan Spoelstra | woensdag 11 december 2013
Offshore, Scheepsbouw, Grootste schepen

Voor het verwijderen van verouderde boor- en productieplatforms laat Allseas naast de ‘Pieter Schelte’ een tweede megacatamaran bouwen.

De maar liefst 124 meter brede Pieter Schelte moet nog worden opgeleverd of de Zwitsers-Nederlandse offshore dienstverlener Allseas heeft al een nog groter (160 meter breed) vaartuig besteld. Begin november maakte Allseas bekend hiervoor een order te hebben geplaatst bij opnieuw het Zuid-Koreaanse Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering.

Net als de Pieter Schelte moet ook het nieuwe vaartuig een uit twee scheepsrompen, formaat supertanker, samengestelde megacatamaran worden. Met de tussen de scheepsrompen geïnstalleerde hijsinstallatie kunnen verouderde platforms voor de offshore olie- en gasindustrie in een keer van de zeebodem worden geplukt of nieuwe, grote platforms in een keer geplaatst. Dat gaat tot nog toe in delen.

De Pieter Schelte wordt 382 meter lang, 124 breed en krijgt een hijscapaciteit van maximaal 48.000 ton voor platforms en 25.000 ton voor jackets. Oplevering van de Pieter Schelte staat gepland voor de tweede helft van volgend jaar. Allseas heeft al een opdracht van Shell voor de verwijdering van drie verouderde platforms van het Brent-olieveld in de Noordzee.

Het nieuwe hijsvaartuig, waarvoor nog geen naam is gekozen, krijgt met maar liefst 72.000 metrische tonnen een nog eens 50 procent grotere hijscapaciteit dan de Pieter Schelte. Het nieuwe megaschip moet in 2020 in de vaart komen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland