Allseas laat nog groter zwaar hijsschip bouwen | Maritiem Nederland
Nieuws
Pieter Schelte

Allseas laat nog groter zwaar hijsschip bouwen

Jan Spoelstra | woensdag 11 december 2013
Offshore, Scheepsbouw, Grootste schepen

Voor het verwijderen van verouderde boor- en productieplatforms laat Allseas naast de ‘Pieter Schelte’ een tweede megacatamaran bouwen.

De maar liefst 124 meter brede Pieter Schelte moet nog worden opgeleverd of de Zwitsers-Nederlandse offshore dienstverlener Allseas heeft al een nog groter (160 meter breed) vaartuig besteld. Begin november maakte Allseas bekend hiervoor een order te hebben geplaatst bij opnieuw het Zuid-Koreaanse Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering.

Net als de Pieter Schelte moet ook het nieuwe vaartuig een uit twee scheepsrompen, formaat supertanker, samengestelde megacatamaran worden. Met de tussen de scheepsrompen geïnstalleerde hijsinstallatie kunnen verouderde platforms voor de offshore olie- en gasindustrie in een keer van de zeebodem worden geplukt of nieuwe, grote platforms in een keer geplaatst. Dat gaat tot nog toe in delen.

De Pieter Schelte wordt 382 meter lang, 124 breed en krijgt een hijscapaciteit van maximaal 48.000 ton voor platforms en 25.000 ton voor jackets. Oplevering van de Pieter Schelte staat gepland voor de tweede helft van volgend jaar. Allseas heeft al een opdracht van Shell voor de verwijdering van drie verouderde platforms van het Brent-olieveld in de Noordzee.

Het nieuwe hijsvaartuig, waarvoor nog geen naam is gekozen, krijgt met maar liefst 72.000 metrische tonnen een nog eens 50 procent grotere hijscapaciteit dan de Pieter Schelte. Het nieuwe megaschip moet in 2020 in de vaart komen.

Partners Maritiem Nederland