Allseas broedt op grotere variant van Pioneering Spirit | Maritiem Nederland
Nieuws
Edward Heerema tijdens een KIVI-bijeenkomst (foto: Technisch Weekblad)

Allseas broedt op grotere variant van Pioneering Spirit

redactie | woensdag 8 november 2017
Offshore, Grootste schepen

Allseas laat zich niet afschrikken door de langdurige en diepe crisis in de offshore-industrie. Het bedrijf werkt aan een nog grotere variant van megaschip Pioneering Spirit. De Amazing Grace, zoals het schip gaat heten, moet 72.000 ton kunnen heffen. Als het meezit kan de bouw over drie tot vier jaar beginnen. 

Het Financieele Dagblad sprak met Edward Heerema, ceo en eigenaar van Allseas, tijdens het maritieme gala in Rotterdam. Daar ontving Heerema een bijzondere onderscheiding voor het bedenken van en het geloof in de Pioneering Spirit. Met zijn innovatieve heftechnologie kan dit schip boorplatforms tot 48.000 ton snel en veilig ontmantelen of installeren. Ook wordt het schip gebruikt voor het leggen van pijpleidingen op de bodem van de zee.

Bij het aanvaarden van de onderscheiding op het maritieme gala zei Heerema de miljardeninvestering in de Pioneering Spirit in vijftien tot achttien jaar terug te kunnen verdienen. Allseas stak een kleine 3 miljard euro in het schip. "We hebben geluk gehad dat ons snel een aantal opdrachten werd gegund", aldus Heerema.

Iedereen enthousiast

De Allseas-ceo erkent dat mensen in zijn omgeving twijfelden over de toekomst van de Pioneering Spirit. “Toen ik plannen maakte voor de Pioneering Spirit, zei de hele industrie dat dat nooit zou werken. Nu we het lef hebben gehad om te bouwen en het schip wereldrecords breekt, is iedereen enthousiast en vol vertrouwen over het terug verdienen van onze investering.”

De terugverdientijd is wel langer dan voorzien. "Er zijn vaker crises in in de offshore geweest. Hoewel deze wel erg diep is en lang duurt", aldus Heerema, die niet verwacht dat er snel een einde komt aan het fossiele tijdperk. "Olie en gas zijn zeker nog twintig of dertig jaar hard nodig voor de energievoorziening." Na de ontmanteling van twee olieplatforms gaat de Pioneering Spirit in juni volgend jaar voor het eerst een olieplatform installeren, voor Statoil.

Partners Maritiem Nederland