Redactie | woensdag 4 maart 2020
Offshore
Allseas laat het voormalige ultra-deepwater boorschip 'Vitoria 10000' ombouwen voor toepassing in diepzee mijnbouw. Samen met partner DeepGreen metals ontwikkelt Allseas een systeem om mineraalrijke knollen van de zeebodem te rapen en via een 4,5 km lange buis naar boven te halen.
De knollen op de diepzeebodem bevatten een hoog gehalte aan kobalt, mangaan, koper en nikkel - metalen die gebruikt worden voor batterijen in elektrische voer- en vaartuigen en voor hernieuwbare energietechnologie.
De 'Vitoria 10000' is 228 m lang en 42 m breed en biedt accommodatie aan 200 mensen. Medio 2021 moet de ombouw gereed zijn en gaat Allseas beginnen met het testen van het oogsten van de polymetaalknollen in de Stille Oceaan. In de zogenoemde Clarion Clipperton Zone heeft DeepGreen een exploratielicentie om op de zeebodem te zoeken naar grondstoffen.
Voor het Zwitsers-Nederlandse offshorebedrijf is deze vorm van diepzee mijnbouw "een nieuw opwindend hoofdstuk in de geschiedenis van Allseas", aldus topman Edward Heerema. "Op basis van onze offshore expertise en innovatieve vermogen kunnen we creatieve technische oplossingen voor deze nieuwe industrie ontwikkelen."
DeepGreen is blij met de "engineering excellence" die Allseas inbrengt, zegt ceo Gerard Barron. "De groene transitie vereist honderden miljoenen tonnen nikkel, koper en kobalt. Ons onderzoek laat zien dat de polymetaalknollen op de oceaanbodem de maatschappij van deze kritische mineralen kunnen voorzien voor een fractie van de ecologische en sociale gevolgen van de mijnbouw op land."