Alle windturbines Gemini geïnstalleerd | Maritiem Nederland
Nieuws
Jack-up schip 'Aeolus' (Van Oord) installeert een turbine in het 600 MW Gemini offshore windpark. Foto: Flying Focus

Alle windturbines Gemini geïnstalleerdRedactie | donderdag 25 augustus 2016
Offshore, Offshore Wind, Van Oord

In de nacht van 23 op 24 augustus is de laatste windturbine in het Gemini offshore windpark geplaatst en daarmee nadert het 600 megawatt offshore windpark ten noorden van Schiermonnikoog voltooiing. Na deze eerste klus voor de 'Aeolus' gaat Van Oord het schip tijdens de Wereldhavendagen tonen aan het grote publiek.

Van Oords windmoleninstallatieschip 'Aeolus' en het soortgelijke ingehuurde schip 'Pacific Osprey' voeren sinds februari op en neer tussen het Gemini windpark 85 km ten noorden van de Eemshaven en het Deense Esbjerg. Daar laadden de schepen onderdelen voor de in totaal 150 Siemens windturbines met een vermogen van 4,0 megawatt per stuk.

Ondanks wisselende weersomstandigheden verliepen de werkzaamheden volledig volgens planning. Na een succesvolle testfase sloot Siemens de eerst windturbines al aan op het stroomnet, de rest volgt de komende maanden. Medio 2017 is het park volledig operationeel.

Siemens gaat het windpark de komende vijftien jaar onderhouden met het serviceschip 'Windea La Cour', dat plaats biedt aan ruim veertig onderhoudstechnici en dat deze zomer werd gedoopt. Dat gebeurt vanuit de Eemshaven, met Nederlands onderhoudspersoneel.

Het Gemini offshore windpark in het Nederlandse deel van de Noordzee is met een totale capaciteit van 600 megawatt een van de grootste windparken ter wereld, zowel in omvang als productiecapaciteit. Investeerders in het windpark zijn het Canadese energiebedrijf Northland Power (60 procent), Siemens Wind Power (20 procent), Van Oord (10 procent) en het afval-, grondstoffen- en energiebedrijf HVC (10 procent).

Tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam van 2 t/m 4 september kunnen bezoekers de 'Aeolus' van Van Oord bezichtigen. Tijdens het avondprogramma wordt het schip bij de Erasmusbrug op zijn 'poten' gezet en dient het als podium in het water voor verschillend acts.

>>> Lees ook de reportage over de aanleg van de funderingen en stroomkabels

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland