Afsluiting en sloop Middensluis Terneuzen | Maritiem Nederland
Nieuws
De Middensluis, het Kapitein Rooiboskanaal en in de verte de bouw van de Nieuwe Sluis bij Terneuzen.

Afsluiting en sloop Middensluis Terneuzen

redactie | vrijdag 24 september 2021
Binnenvaart, Waterbouw en infrastructuur

Op 1 oktober wordt de Middensluis in Terneuzen buiten gebruik genomen. Aannemer Sassevaart gaat de sluis slopen om ruimte te maken voor de invaart voor de in aanbouw zijnde Nieuwe Sluis en de dienstenhaven. Met het afsluiten van de Middensluis verliest het tijdelijke omleidingskanaal, het Kapitein Rooiboskanaal, zijn functie. 

Het sluizencomplex in Terneuzen heeft drie sluizen, waarvan de Middensluis de oudste is. De Middensluis maakt plaats voor de Nieuwe Sluis. Het wegverkeer blijft doorgang vinden over de noordbrug van de Middensluis. Wegsignalering geeft ter plekke de rijroute aan.

Natte en droge sloop 

De Middensluis bestaat uit 60.000 m³ metselwerk, beton en hout. Daarnaast moet Sassevaart 7.000 houten palen, vier brugdelen, vier puntdeuren en twee roldeuren verwijderen. De wanden en de bodem worden ‘nat’ gesloopt. Dat betekent dat er tijdens de sloop nog water in de sluis staat, zodat ook de spuifunctie van overtollig kanaalwater naar de Westerschelde kan blijven plaatsvinden. De brug en deuren aan de zuidkant worden ‘droog’ gedemonteerd en via de weg afgevoerd. Het tijdelijke omleidingskanaal wordt door de aannemer gebruikt als werkterrein voor de afvoer van sloopmateriaal per schip.

Lange historie

De Middensluis kent een lange historie. Sinds 1890 werd er al gesproken over uitbreidingsplannen voor een nieuwe sluis bij Terneuzen. In 1895 kwam, na lang onderhandelen, een nieuwe Belgisch-Nederlandse afspraak tot stand voor de bouw van deze sluis. In 1902 is pas begonnen met de bouw. Op 1 oktober 1908 was de Zeesluis (zoals hij toen heette) open voor de scheepvaart. Op 15 februari 1910 was de officiële opening door toenmalig koningin Wilhelmina. In de 113 jaar dat de Middensluis in gebruik was, maakten veel schepen er gebruik van. De sluis heeft flink wat verbouwingen achter de rug gehad door de tijd heen.

Ode aan Kapitein Rooiboskanaal

Het tijdelijke doorvaartkanaal werd op 6 mei 2019 geopend en is gebruikt als omleidingskanaal, zodat de scheepvaart bijna tweeëneenhalf jaar langer gebruik kon maken van de Middensluis tijdens de bouwwerkzaamheden van de Nieuwe Sluis. Na een publieksprijsvraag is de naam 'Kapitein Rooiboskanaal' gekozen, naar de bezongen mythische zeeheld door de lokale band De Lamaketta’s.

Op donderdag 30 september om 10.30 uur vaart Rondvaartboot De Denick met (oud) medewerkers en (oud) bedienaars van de Middensluis voor de laatste keer door de sluis, vergezeld door patrouillevaartuig de RWS23. Eenmaal in de sluis brengt Maikel Harte (frontman van de Lamaketta’s) een laatste ode aan het Kapitein Rooiboskanaal.

 

Partners Maritiem Nederland