Afsluitdijk twintig uur dicht in komende weekends | Maritiem Nederland
Nieuws
De zandtransportband over de Afsluitdijk, met rechts een ponton en motorbeunschip Taurus van Van Oord.

Afsluitdijk twintig uur dicht in komende weekendsredactie | woensdag 21 juli 2021
Baggeren, Waterbouw en infrastructuur

In de nacht van 23 op 24 juli is de Afsluitdijk tussen Den Oever en Knooppunt Zurich van 22.00 tot 8.00 uur in beide richtingen afgesloten voor alle verkeer. Dit geldt ook voor de nacht van 30 op 31 juli van 22.00 tot 8.00 uur. In deze tijdvakken verplaatst Rijkswaterstaat de grote zandtransportband die gebruikt wordt bij de dijkversterking. Mocht er te veel wind staan, dan worden de werkzaamheden uitgesteld.

Voor het versterken van de Afsluitdijk is veel zand nodig. Daarvoor zet Rijkswaterstaat een zandtransportband over de snelweg A7 in. De transportband brengt het zand vanaf de IJsselmeerzijde over de vangrails, de vluchtstroken en de rijbanen heen naar de Waddenzeezijde. Hierdoor hoeft het zand niet met vrachtwagens of met schepen naar de dijk worden gebracht. Het mes snijdt aan twee zijden: er is minder overlast voor weg- en vaarweggebruikers én het is duurzamer doordat transportbewegingen over de weg gereduceerd worden.

De zandtransportband wordt op 23 en 24 juli afgebroken ter hoogte van hectometerpaal 88.5 en verplaatst richting Den Oever. Vervolgens wordt deze weer opgebouwd op 30 en 31 juli ter hoogte van hectometerpaal 78.9. Voor het afbreken en opbouwen maakt RWS gebruik van groot materieel gebruikt zoals hijskranen. Voor het vervoer van de transportband naar zijn nieuwe locatie is groot en zwaar transport nodig. Met oog op de veiligheid van weggebruikers en bouwmedewerkers vindt RWS het noodzakelijk de weg beide nachten af te sluiten.

Werkzaamheden zijn windafhankelijk

Of de werkzaamheden daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden op de geplande dagen is afhankelijk van de weersomstandigheden, met name van de wind. De zandtransportband is een grote windvanger. Als het te hard waait, kan er niet veilig gehesen worden. Mocht uitstel van de werkzaamheden nodig zijn, dan wordt dit zo spoedig mogelijk bekendgemaakt op het overzicht van grootschalige wegwerkzaamheden. Bij uitstel worden de werkzaamheden verzet naar de weekenden van 30 en 31 juli resp. 6 en 7 augustus 2021.

Tijdens de wegafsluitingen zorgt RWS voor omleidingsroutes. De extra reistijd voor verkeer dat niet over de Afsluitdijk kan rijden bedraagt tussen de 10 en 90 minuten, afhankelijk van vertrekpunt en bestemming.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland