Afscheid Search and Rescue eenheid op vliegbasis Leeuwarden | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: Centrum Defensie / Nederlands Instituut Militaire Historie

Afscheid Search and Rescue eenheid op vliegbasis Leeuwarden

Redactie | woensdag 14 januari 2015
Marine

De Koninklijke Luchtmacht neemt op donderdag 15 januari op vliegbasis Leeuwarden met militair ceremonieel afscheid van het 303 Search and Rescue squadron en zijn helikopters, de AB-412 SP.

Na meer dan 55 jaar dienen in nood neemt Commandant Luchtstrijdkrachten, luitenant-generaal Alexander Schnitger, ten overstaan van troepen en genodigden de squadronvlag in ontvangst. Dit ceremoniële gebaar markeert de opheffing van deze reddingseenheid.

De SAR-eenheid werd in maart 1959 opgericht op vliegbasis Ypenburg als opsporings- en reddingseenheid voor militaire vliegers uit zee. Enige tijd later gingen zij ook het patiëntenvervoer van en naar de Waddeneilanden uitvoeren, evenals reddingen en zoekacties op zee en land, de zogeheten Search and Rescue taak. In totaal vlogen de helikopters van het 303 squadron en het toenmalige SAR-squadron bijna 5.500 levensreddende en spoedeisende vluchten. De drie AB-412 helikopters zijn in 2014 meer dan 230 keer ingezet.

Het patiëntenvervoer kwam destijds bij Defensie omdat hiervoor zonder meerkosten de restcapaciteit van de AB-412 SAR-helikopters kon worden gebruikt. Met het afscheid van de AB-412 is er geen restcapaciteit meer. Defensie blijft deze taak echter doen tot er een alternatief is gevonden.

Twee Cougar-transporthelikopters van 300 Squadron worden hiervoor ingezet vanaf vliegbasis Leeuwarden. Defensie garandeert zo het patiëntenvervoer voor de Friese Waddeneilanden tot een andere partij deze taak overneemt. Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV) neemt reeds vanaf 1 januari 2015 de SAR-taken van de AB-412 over. Het gaat om het opsporen en redden van drenkelingen en evacuaties van schepen en boorplatformen op de Noordzee. De AB-412’s worden afgestoten en staan in de verkoop.

Partners Maritiem Nederland