Afnamegarantie kan getijdencentrale in Wales alsnog redden | Maritiem Nederland
Nieuws
Foto: Tidal Lagoon Power

Afnamegarantie kan getijdencentrale in Wales alsnog redden

Gerald Schut | dinsdag 5 februari 2019
Maritieme Cluster, MET Event

Tidal Lagoon Power (TLP) gelooft dat de grote getijdencentrale bij Swansea, die vorige zomer werd afgeblazen, toch gebouwd kan worden. Dat schrijft The Guardian. Verschillende bedrijven zouden bereid zijn een ‘power puchase agreement’ (ppa) voor een langdurige vaste stroomafname tegen een vaste stroomprijs met TLP te sluiten.

Grondbedrijf Land Securities, de luchthaven Cardiff en projectontwikkelaar Berkeley Group zouden interesse hebben. Als er over een jaar genoeg ppa’s getekend zijn kan de bouw beginnen en kan de centrale in 2025 klaar zijn. Ppa’s zijn interessant voor bedrijven omdat ze prijszekerheid bieden bij eventuele prijsstijgingen en voor een groen image zorgen. Vorig jaar hebben 121 bedrijven wereldwijd in 21 landen voor 13,4 GW aan ppa’s getekend, ruim twee keer meer dan een jaar eerder.

Het plan voor de centrale in Swansea (€ 1,5 miljard) staat weer in de belangstelling, nadat in enkele maanden tijd de bouwplannen van twee kerncentrales in het Verenigd Koninkrijk is stopgezet. Door de lagune bovendien te bedekken met drijvende zonnepanelen zou de opbrengst met 770 GWh anderhalf keer groter worden dan de oorspronkelijk geplande 572 GWh per jaar.

De lagune in Swansea zou zestien turbines tellen met een totaalvermogen van 320 MW. De centrale zou veertien uur per dag elektriciteit opwekken, doordat de 6 m hoge turbines zowel bij het vullen als bij het leeglopen van de lagune elektriciteit op zouden wekken. Het getijdeverschil in Swansea bedraagt 7 tot 14 m. Tot nu toe was al € 46 miljoen in de ontwikkeling van Tidal Lagoon Power (TLP) gaan zitten.

De Britse oud-minister Hendry vindt dat de lange levensduur (120 jaar) van de getijdencentrale in een kostenvergelijking met wind- en kernenergie moet worden meegenomen. ‘Tegen die tijd zouden turbines van windparken al drie of vier keer vervangen zijn en een kerncentrale gaat slechts half zo lang mee’, zei Hendry vorig jaar in The Guardian. De kostenvergelijking wordt doorgaans slechts over de eerste 30 jaar gemaakt.

Partners Maritiem Nederland