Aflossing zeevarenden op gang dankzij luchtbrug KLM | Maritiem Nederland
Nieuws
De KLM verzorgt ook een luchtbrug voor het transport van medische hulpmiddelen in opdracht van het ministerie van VWS.

Aflossing zeevarenden op gang dankzij luchtbrug KLMRedactie | dinsdag 19 mei 2020
Zeevaart

Zeevarenden kunnen dankzij luchtbruggen van KLM weer worden ingevlogen ter aflossing van hun collega’s, die inmiddels al maanden extra aan boord zijn. Zij konden door de coronapandemie niet van boord, maar krijgen nu eindelijk weer de kans om thuis bij hun families te zijn. KLM start met deze luchtbrug op verzoek van de KVNR.

Wereldwijd wachten inmiddels meer dan 150.000 zeevarenden al maanden op aflossing. Voor de Nederlandse reders gaat het om zo’n 12.000 zeevarenden. Het transport over zee geldt als logistieke ruggengraat van de wereldhandel, maar liefst 90 procent van alle goederen wordt over zee vervoerd. Om de zeeschepen veilig te kunnen laten varen is het reizen van zeevarenden van en naar zeeschepen essentieel.

“De coronapandemie heeft geleid tot ernstige reisrestricties, die ook nog eens van land tot land verschillen. Geannuleerde vluchten kwamen daar bovenop. Zo werd het in korte tijd vrijwel onmogelijk voor zeevarenden om van de zeeschepen naar huis te reizen en andersom”, zegt KVNR-directeur Annet Koster. “We zijn KLM zeer erkentelijk dat dit initiatief door hen is omarmd en dat de luchtbruggen nu realiteit zijn. Dat brengt zeevarenden, hun families en reders rust.”

Vluchten naar woonlanden zeevarenden

KLM gaat nu het plan in uitvoering brengen, dat samen met de KVNR en Boers Crew Services tot stand is gekomen, om de bemanningsaflossingen weer op gang te brengen. De (Nederlandse) reders hebben het meest behoefte aan luchtbruggen tussen enerzijds Amsterdam, dat dichtbij veel grote zeehavens in Noordwest-Europa ligt, en anderzijds de Filippijnen, Rusland, Oekraïne, Indonesië en Polen, woonlanden waar de meeste zeevarenden vandaan komen.

KLM vliegt nu al tussen Amsterdam en Warschau en voert daarnaast overleg met Russische en Oekraïense overheden en luchtvaartautoriteiten om toestemming te krijgen voor vluchten naar Kiev en Sint Petersburg. Vanaf 26 mei gaat KLM vier keer per week vliegen tussen Amsterdam en Manilla met Bangkok als tussenstop.

Loyaliteit aan zakelijke klanten

“Met de strategische ligging van onze hub op Schiphol in combinatie met de Rotterdamse en Amsterdamse havens was KLM al sinds lang een grote wereldwijde vervoerder van zeevarenden", zegt Harm Kreulen, directeur KLM Nederland. "Veel van de klanten verenigd onder de KVNR zijn dan ook grote corporate klanten en relaties van KLM. Mooi dat we juist in deze tijden onze loyaliteit aan dit segment kunnen tonen met deze ’luchtbrug’. Het initiatief past ook helemaal in het weer verder opstarten van ons netwerk.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland