Afhandeling Suez armada: klus geklaard | Maritiem Nederland
Nieuws
Het eerste containerschip in de Suez Armada dat werd afgehandeld in Rotterdam was de MSC Rifaya (archieffoto).

Afhandeling Suez armada: klus geklaard

redactie | vrijdag 7 mei 2021
Zeevaart, Binnenvaart, Havenbedrijf Rotterdam

"De Suez Armada is zo goed als afgehandeld, maar het blijft zeer druk en uitdagend op de terminals." Met deze boodschap is het 'Suez overleg' tussen diverse (branche)organisaties opgeheven. Inmiddels zijn 54 containerschepen afgehandeld. Vier zijn er nog onderweg naar Rotterdam, waaronder de Ever Given die nog steeds 'aan de ketting' ligt in Egypte.

Het tijdelijke overlegorgaan was bedoeld om de terminals te ondersteunen bij de afhandeling van de 64 vertraagde containerschepen die op weg waren naar Rotterdam en last hadden van de blokkade in het Suez kanaal door het vastlopen van Ever Given op 23 maart. Naast de 54 schepen die zijn afgehandeld, werden er drie gecanceld. Twee schepen worden nu in Rotterdam behandeld, een ligt voor anker en vier zijn nog onderweg. Tot dit viertal behoort ook de Ever Given die aan de ketting ligt in het Grote Bittermeer van Suez.

Drukte blijft

"Het systeem is goed blijven draaien en er zijn geen probleemgebieden ontstaan. Hieruit blijkt dat Rotterdam goed in staat is om logistieke uitdagingen het hoofd te bieden, of het nu gaat over een Suez Armada, covid of een periode met sneeuw of wind. Al deze disrupties zorgen er wel voor dat het erg druk is en blijft op de terminals. De komende maanden zullen we eventuele congestiesignalen blijven bespreken, maar dat kan goed in het reguliere overleg", zegt Steven Lak, voorzitter Logistieke Alliantie.

Het overleg leidde tot een beter gebruik van de bestaande infrastructuur buiten de terminals. Zo werd er meer gebruik gemaakt van de lege containers op de depots en leidde de beperking van aflevertijden op de terminals tot efficiëntere aanvoer van volle containers. Het overleg trachtte ook een verschuiving te realiseren naar meer distributie in de nacht en het weekend, maar dat is niet noemenswaardig gelukt.

Suez overleg

Aan het 'Suez overleg' namen de volgende organisaties deel:

  • Vereniging van Rotterdamse Terminal Operators/VRTO (Terminals)
  • Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders/KVNR (Rederijen)
  • Vereniging van Rotterdamse Cargadoors/VRC
  • Centraal Bureau voor Rijn en Binnenvaart/CBRB (Binnenvaart)
  • Transport en Logistiek Nederland/TLN (wegvervoer)
  • Evofenedex (Ondernemers c.q. Nederlandse handels- en productiebedrijven)
  • Koninklijke BLN Schuttevaer (Binnenvaart)
  • Aangevuld met Deltalinqs, ProRail, RWS en Havenbedrijf Rotterdam.

Partners Maritiem Nederland