Aeolus voltooit installatie turbines Borssele 3 en 4 | Maritiem Nederland
Nieuws
Installatieschip Aeolus plaatste 77 monopiles en installeerde de turbines van MHI Vestas.

Aeolus voltooit installatie turbines Borssele 3 en 4

| maandag 30 november 2020
Offshore Wind

Offshore installatieschip Aeolus van Van Oord heeft de installatie voltooid van alle 77 door MHI Vestas geleverde turbines (V164-9,5 MW) voor windpark Borssele 3 en 4. Na de ingebruikname van de turbines kan het windpark zijn volle capaciteit (734,5 MW) gaan leveren.

Als Balance of Plant-aannemer was Van Oord verantwoordelijk voor het ontwerp, de engineering, inkoop, bouw en installatie van de fundaties en de verbindingskabels voor Borssele 3 en 4. De Aeolus werd ingezet voor het transport en de installatie van de windturbines. Afgelopen april installeerde Van Oord de laatste van de 77 monopiles. Kabellegger Nexus en trencher Dig-It hebben meer dan 170 kilometer aan verbindingskabels geïnstalleerd en ingegraven.

"Een goede projectuitvoering begint met een goede voorbereiding en planning; de startdatum voor de installatie van de turbines was al in 2017 gekozen", zegt projectdirecteur Roeland Borsboom. "Exact op die datum, in mei dit jaar, werd ook daadwerkelijk begonnen. Door de vele extra uitdagingen in dit ongewone jaar was samenwerking tussen alle partijen belangrijker dan ooit, en dit heeft uiteindelijk geleid tot een succesvolle afronding van de installatiefase."

Blauwwind

Het windpark Borssele 3 en 4 ligt 22 km uit de kust van Zeeland en wordt ontwikkeld door het consortium Blauwwind, bestaande uit Partners Group, Shell, Eneco, Diamond Generating Europe en Van Oord. De eerste turbines leveren sinds begin augustus stroom. De laatste turbines worden nu in gebruik gesteld en getest in de aanloop naar het moment dat het windpark zijn volle capaciteit kan gaan leveren. Na voltooiing van het project, kan het windpark 731,5 MW aan duurzame elektriciteit leveren. Dit is goed voor 2,3 procent van de totale Nederlandse elektriciteitsvraag.

Partners Maritiem Nederland