Aeolus begint met installatie Frans windpark | Maritiem Nederland
Nieuws
Voordat de werkzaamheden beginnen, kreeg installatieschip Aeolus nieuwe equipment aan boord.

Aeolus begint met installatie Frans windparkredactie | maandag 3 mei 2021
Offshore Wind

Na een uitgebreide voorbereiding begint offshore installatieschip Aeolus met de installatie van de eerste van 62 jacketfundaties voor het offshore windpark Saint-Brieuc. Dit windpark, met een totale capaciteit van 496 MW, ligt op 16,3 km voor de kust van Bretagne. Voorafgaand aan het plaatsen van de eerste pinpalen voor de jackets kreeg de Aeolus een uitgebreid arsenaal aan projectspecifiek installatiematerieel aan boord.

Van Oord is verantwoordelijk voor het transport en de installatie van 62 jacketfundaties voor de windturbines (elk drie pinpalen) en de vier fundatiepinpalen voor het offshore substation. In totaal worden er 190 pinpalen geplaatst. Voor aanvang van de werkzaamheden in Frankrijk is er veel projectspecifiek materieel ontworpen, gebouwd en getest om het project goed te kunnen uitvoeren.

De Aeolus is sinds 2014 operationeel. De hoofdkraan van de Aeolus heeft een hefvermogen van meer dan 1.600 ton. Daarmee is het schip geschikt voor het transport en de installatie van fundaties en windturbines. Dankzij het geavanceerde jacking-systeeem, met vier reusachtige poten van elk 85 meter lang en 1.280 ton zwaar, kan de Aeolus worden ingezet in water tot 45 meter diepte. 

Extreem krachtige stroming

Door de kans op slecht weer in combinatie met extreem krachtige stromingen, een sterke Atlantische golfslag en hoge golven in de baai Saint-Brieuc kan er alleen tussen maart en oktober offshore worden gewerkt. Om ervoor te zorgen dat de Aeolus veilig tot boven zeeniveau kan worden gelift, zijn de hefspudpalen voorzien van een constructie met flexibele pennen.

Nieuwe hydraulische boren

Voor de boorwerkzaamheden zijn nieuwe hydraulische boren ontwikkeld die geschikt zijn voor alle bodem- en steensoorten. Een nieuw geavanceerd boor template dient als hulpmiddel voor het positioneren en op hun plek houden van de pinpalen, zodat deze met grote nauwkeurigheid kunnen worden geplaatst.

Van Oord zet ook andere schepen in bij het project voor het verwijderen van keien, het installeren van scour-bescherming en het transport van pinpalen. De installatie van de pinpalen vindt in 2021 en 2022 plaats. In 2022 worden ook de jackets geplaatst.

Cherbourg als uitvalsbasis

Van Oord gebruikt de haven van Cherbourg als uitvalsbasis voor het transport van de pinpalen. De pinpalen, die afkomstig zijn uit Spanje, worden in Frankrijk opgeslagen tot ze offshore worden geïnstalleerd. De haven van Cherbourg ligt in het hart van het Kanaal en staat bekend als een geavanceerd logistiek en industrieel knooppunt.

 
 
Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland