ACP sluit succesvol cruisejaar af | Maritiem Nederland
Nieuws
Dit jaar verwacht Amsterdam 187 aanlopen van zeecruiseschepen (foto: Amsterdam Cruise Port)

ACP sluit succesvol cruisejaar afRedactie | dinsdag 24 december 2013
Havens, Havenbedrijf Amsterdam, Jaarcijfers, Cruise

Met 198 aanlopen van zeecruiseschepen hebben de cruiseterminals van IJmuiden en Amsterdam dit jaar een opmerkelijk goed jaar gehad.

Amsterdam Cruise Port (ACP), de promotionele stichting voor zee- en riviercruises in het Noordzeekanaalgebied, kijkt terug op een succesvol jaar. Het aantal aanlopen in zee- en riviercruiseschepen bleef onverminderd hoog.

De terminals in Amsterdam en IJmuiden versterkten dit jaar hun samenwerking op het gebied van public relations en marketing. Onder de naam ‘Cruiseterminals Amsterdam’ gaan PTA en Felison Cruise Terminal  nauwer samenwerken, bijvoorbeeld door het gezamenlijk uitvoeren van promotionele missies naar rederijen en met gezamenlijke beursdeelnames.

Zeecruises

“We kunnen wederom terugkijken op een goed cruisejaar,” verklaarde ACP-voorzitter Hans Gerson onlangs tijdens de seizoensafsluiting in het Amsterdam Museum. “In 2013 hebben we een klein stapje terug moeten doen bij de aanlopen van de zeecruiseschepen, van 187 calls in 2012 naar 179 dit jaar. Maar voor 2014 verwachten IJmuiden en Amsterdam samen een record van 198 zeecruiseschepen. Dan hebben we het over zo’n 360.000 passagiers.”

 Riviercruises

Ook riviercruiseschepen weten Amsterdam en de rest van Noord-Holland steeds beter te vinden. Deze sector is heel hard gegroeid, aldus de ACP-voorzitter. “Tien jaar geleden waren deze schepen nauwelijks aanwezig in onze regio, maar inmiddels zijn we in Amsterdam gegroeid naar 1482 calls met 350.000 passagiers. Tellen we de rest van Noord-Holland daarbij op, met steden als Zaanstad, Hoorn, Medemblik en Alkmaar, dan komen we uit op 2400 aanlopen.”

Gerson verklaart dit succes mede door het stimuleringsprogramma van de provincie Noord-Holland en acht  gemeenten dat is uitgevoerd door ACP vanaf 2008. Maar ook de verbetering van de infrastructuur, vaak mede mogelijk gemaakt met gelden van de Provincie Noord-Holland, draagt haar steentje bij. Zo moet bijvoorbeeld in 2014 de vernieuwde aanlegsteiger aan de Westerdokdijk in Amsterdam beschikbaar komen om de verdere groei van de riviercruiseaanlopen op te vangen.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland