ABN Amro ziet animo voor Poseidon-leningen toenemen | Maritiem Nederland
Nieuws
Onlangs was ABN Amro aanvoerder van een groep banken die het grootste Spaanse onshore windpark financierden.

ABN Amro ziet animo voor Poseidon-leningen toenemenLennart Kik | maandag 12 oktober 2020
Scheepsbouw, Offshore Wind

Sinds de zomer van 2019 omarmt ABN Amro de Poseidon Principles voor scheepsfinanciering. Sindsdien is er veel belangstelling van bedrijven voor zogeheten 'sustainability linked loans'. Sowieso ziet de bank de interesse in duurzame financieringen onder haar grootzakelijke klanten in Europa toenemen. Steeds meer grote bedrijven halen zelf groen geld op, of trekken financiering aan bij de bank aan voor duurzame projecten.

In een interview met Maritiem Nederland zei Karianne Tieleman, hoofd duurzame advisering voor grootzakelijke klanten bij ABN Amro, dat aandacht voor duurzaamheid geen modieus onderwerp is voor de bank maar deel uitmaakt van het risicomanagement. “Het idee is dat bedrijven die veel aandacht besteden aan duurzaamheid en een visie hebben op de toekomst, ook financiële zaken en management goed op orde hebben. Als bedrijven beter bestand zijn voor de toekomst, vormen ze ook een beter kredietrisico voor de bank."

Stukje voordeliger

Tieleman over 'sustainable linked loans': “Dit soort leningen is relatief nieuw. Het gaat om leningen die gekoppeld zijn aan concrete duurzaamheidsdoelstellingen. Door zo een lening aan te gaan, maakt een bedrijf zijn duurzaamheidsambities openbaar en geeft daarmee een sterk signaal naar haar werknemers, klanten en haar omgeving. Als de doelstellingen worden gerealiseerd, kan de financiering van ABN Amro een stukje voordeliger worden voor de klant.”

De bank sluit deze leningen onder meer voor klanten in de scheepvaart die werken aan uitstootreductie, maar ook voor grote bedrijven die andere manieren minder milieubelastend willen opereren. “Bijvoorbeeld om afvalstromen te verminderen of energiezuiniger te werken”, aldus Tieleman.

Groen ondernemen

Volgens de bank is er sprake van een groeiend besef dat groen investeren en ondernemen de toekomst heeft. Dat is zichtbaar onder particulieren en MKB-ondernemers, maar ook in het grootzakelijke segment. Tieleman: “Klanten en investeerders verwachten van bedrijven dat zij hier mee bezig zijn en kiezen dus bedrijven die zich op dit vlak laten zien. En ook (aanstaande) medewerkers werken graag voor bedrijven met duurzame ambities.“

 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland