ABN Amro brengt Poseidon Principles in praktijk | Maritiem Nederland
Nieuws
INternational Seaways bespaart jaarlijks 15 miljoen dollar per jaar met de nieuwe kredietfaciliteit.

ABN Amro brengt Poseidon Principles in praktijkRedactie | donderdag 6 februari 2020
Zeevaart

Op 18 juni omarmde ABN Amro, samen met andere banken die wereldwijd actief zijn in scheepsfinanciering, de Poseidon Principles. Deze principes zijn een leidraad voor banken die rekening houden met klimaatoverwegingen in hun kredietverlening. Ook spelen ze een rol in de rapportage over de klimaatimpact van de leningenportefeuille van rederijen. De Poseidon Principles zijn nu voor het eerst toegepast bij de herfinanciering van een kredietportefeuille van een internationale rederij.

Eind januari ging een consortium van banken akkoord met de herfinanciering van de bestaande kredietfaciliteit van de Amerikaanse tankerrederij International Seayways met een omvang van 390 miljoen dollar. Over de nieuwe kredietfaciliteit (met een omvang van 385 miljoen dollar) betaalt International Seaways jaarlijks 15 miljoen dollar minder aan rente. 

International Seaways is de eerste beursgenoteerde onderneming die profiteert van de Poseidon Principles, waarbij de prijs van het krediet is gekoppeld aan de 'carbon efficiency' van de vloot van de rederij. De jaarlijkse vermindering van de CO2-uitstoot van de vloot moet hiervoor in lijn zijn met de doelstellingen van de IMO om de uitstoot van broeikasgassen in 2050 met 50 procent te reduceren. De prestatie-indicator wordt berekend op een manier die consistent is met het decarbonisatie-traject dat is uiteengezet in de Poseidon Principles.

Concrete stimulans

"Dit is de eerste lening met zo'n concrete stimulans om een ​​klant te stimuleren om aan de Poseidon Principes te voldoen", schrijft ABN Amro in een nieuwsbericht..Als International Seaways slaagt in het reduceren van haar carbon footprint, zal de rente op de lening lager zijn. Gaat het echter de verkeerde kant op of blijft de rederij achter bij de sectorbrede CO2-reductie, dan zal de rente hoger zijn. 

Naast ABN Amro bestaat het bankenconsortium uit Nordea, Crédit Agricole, DNB (uit Denemarken) en Skandinavska Enskilda Banken. De gegevens die worden gebruikt bij de berekening van de carbon efficiency van de vloot worden gevalideerd door een onafhankelijke organisatie die is goedgekeurd door de vlaggenstaat van elk schip. ABN Amro treedt in dit verband op als 'duurzaamheidscoördinator'.

In het artikel 'Groene projecten hebben streepje voor bij ABN Amro' in het septembernummer van Maritiem Nederland geven Joep Gorgels en Karianne Tieleman een toelichting op de ideeën achter de Poseidon Principles.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland