Aanval op Spaans tax lease | Maritiem Nederland
Nieuws
Aanval op Spaans tax lease

Aanval op Spaans tax lease

Antoon Oosting | woensdag 25 augustus 2010

Op aandrang van de Europese scheepsbouwsector pakt de Europese Commissie eindelijk de concurrentievervalsing door het Spaanse tax lease systeem aan.

De Commissie heeft de Spaanse overheid een brief gestuurd met nieuwe bewijzen over het bestaan van illegale of onverenigbare staatssteun in het kader van het Spaanse Tax Lease Systeem. In de brief wijst de Commissie de Spaanse overheid erop dat lidstaten geen praktijken mogen blijven uitvoeren die eventueel in strijd zijn met de staatssteunregels.
De Spaanse overheid moet op zeer korte termijn hierop antwoorden. Mocht de beantwoording van de vragen niet tot tevredenheid leiden dan kan de Commissie een formele procedure tegen Spanje beginnen. De mogelijkheid bestaat dan ook om het stoppen van het systeem per direct af te dwingen. Deze acties moeten er toe leiden dat Spanje op korte termijn geen goedkeuring meer durft te geven voor het opzetten van nieuwe constructies en dat de Europese Commissie de Spaanse Tax Lease -constructie definitief verbiedt.
In opdracht van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken heeft het International Bureau of Fiscal Documentation vorig jaar onderzoek gedaan naar de Spaanse Tax Lease-constructie. Daaruit blijkt dat door tax planning en een combinatie van verschillende belastingmaatregelen reders grote voordelen kunnen behalen door hun schip in Spanje te laten bouwen.

Partners Maritiem Nederland