Aantal schades in scheepvaart blijft dalen | Maritiem Nederland
Nieuws

Aantal schades in scheepvaart blijft dalenRedactie | dinsdag 13 juni 2017
Zeevaart, Maritieme Cluster, Cruise

Het aantal grote schades in de scheepvaart is over het laatste decennium gedaald met 50 procent. Dit is voornamelijk het gevolg van de ontwikkeling van een stabielere veiligheidsomgeving door rederijen.

Wereldwijd zijn er afgelopen jaar 85 grote schepen verloren gegaan met de Zuid-Chinese en Zuidoost-Aziatische wateren als voornaamste locaties. Dit is een daling van 16 procent vergeleken met het jaar ervoor. Het oosten van de Middellandse Zee neemt de plek over van de Britse Eilanden als regio met de meeste incidenten. Nalatigheid van de bemanning, achterstallig onderhoud en cyber zijn de voornaamste zorgen en de economische druk op budgetten neemt toe. Nieuwe navigatie- en controletechnologieën kunnen helpen om de impact van menselijke fouten te beperken. De afgelopen vijf jaar veroorzaakte dit een verlies van 1,6 miljard dollar. Een teveel aan vertrouwen in technologie brengt echter ook risico’s met zich mee. Dat zijn enkele uitkomsten van de vijfde jaarlijkse Safety & Shipping Review 2017 van Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS), waarin schades van boven de 100 ton geanalyseerd.

Voorlopige cijfers tonen aan dat 2016 het jaar is met het laagste aantal schades in de afgelopen tien jaar. Volgens het rapport van AGCS is het aantal scheepsongevallen ook licht gedaald, namelijk met 4 procent tot 2.611.

Meer dan een kwart van de schades aan schepen in 2016 deed zich voor in Zuid-China, Indochina, Indonesië en de Filippijnen - de probleemgebieden van de laatste tien jaar. Het aantal schadegevallen bleef stabiel, maar het waren er nog steeds twee keer zoveel als op de Middellandse en de Zwarte Zee, de regio met de op één na meeste schades. Het aantal schades steeg in Japan, Korea, Noord-China, Oost- Afrikaanse kust, de Zuid-Atlantische Oceaan, de Oostkust van Zuid-Amerika, de Canadese Arctische Wateren en de maritieme regio’s van Alaska.

Vrachtschepen zijn verantwoordelijk voor meer dan een derde van alle schades. Schades met passagiersschepen zijn lichtjes toegenomen. Dit is te wijten aan toenemende drukte op de Middellandse Zee en Zuidoost-Azië. De geldende norm blijft een probleem voor sommige delen in Azië waar slechte weersomstandigheden, gebrekkig onderhoud, zwakke handhaving van de regels en de overbemanning bijdragen aan het schadetotaal.

De meest voorkomende oorzaak van wereldwijde scheepvaartschades blijft het zinken van een schip. In 2016 goed voor de helft van alle schades en niet zelden veroorzaakt door slechte weersomstandigheden. In hetzelfde jaar werd meer dan een derde van de scheepsincidenten veroorzaakt door machinebreuk. Dit zorgde ook voor een toename in incidenten van 16 procent in de regio Zwarte Zee en het oosten van de Middellandse Zee. Deze toename is voldoende om de Britse Eilanden te vervangen als voornaamste locatie qua incidenten van de afgelopen tien jaar.

Wereldwijde piraterij en scheepsincidenten in de Arctische wateren nemen jaarlijks af. De uitdagingen en risico’s blijven echter bestaan, zoals het groeiend aantal ontvoeringen van bemanning in delen van Azië en West-Afrika en de impact van een verwachte toename in vaarroutes over de Noordpool.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland