'Aanpassing PFAS-beleid is eerste stap in goede richting' | Maritiem Nederland
Nieuws
Het aangepaste beleid moet eraan bijdragen de orderportefeuilles weer gevuld te krijgen.

'Aanpassing PFAS-beleid is eerste stap in goede richting'Redactie | maandag 6 juli 2020
Baggeren

De Vereniging van Waterbouwers is tevreden dat de staatssecretaris Stientje van Veldhoven (IenW) de belangen van de branche erkent en de detectielimiet loslaat voor alle diepe plassen en oppervlaktewateren. Dankzij de aanpassing van het PFAS-beleid kunnen de orderportefeuilles van waterbouwers weer gevuld worden.

Het verhogen van de norm voor toepassing van grond en bagger op de landbodem naar 1,4 μgr/kg en het loslaten van de detectielimiet voor toepassingen in alle diepe plassen en oppervlaktewateren is volgens de branchevereniging een goede stap voorwaarts. Vooral met laatste komt de meest circulaire manier van het toepassen van grond en bagger weer beschikbaar en wordt een hoop onnodig transport, uitstoot en kosten vermeden. Bovenal kan het een belangrijke bijdrage leveren om de orderportefeuilles weer gevuld te krijgen, na het uitblijven van nieuwe aanbestedingen als gevolg van de stikstof/PFAS en corona crisis.

Verschillende normen

In hoeverre de beleidsaanpassing daadwerkelijk leidt tot nieuw werk en een goede uitvoering daarvan, moet de tijd uitwijzen. De staatssecretaris hanteert volgens de Vereniging van Waterbouwers nog steeds verschillende normen voor PFAS, PFOA en PFOS (0,8, 1,4 resp. 3). Het vaststellen van één landelijk dekkende norm voor alle PFAS-houdende stoffen, overeenkomstig de huidige bodemwetgeving, zou het werk minder complex maken.

Stap in goede richting

In de praktijk opereren waterbouwers vaak op het scheidsvlak van grond en water. "We hopen dan ook dat voor het definitieve handelingskader de normen voor PFAS verder verhoogd en genormaliseerd worden en dat dit een eerste stap in de goede richting is om meer gebruik te maken van de kennis en ervaring van de praktijkexperts uit de waterbouw", aldus de persverklaring van de branchevereniging.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland