Aanpak piraterij blijft discussiepunt | Maritiem Nederland
Nieuws

Aanpak piraterij blijft discussiepuntJan Spoelstra | woensdag 10 juli 2013
Maritieme Cluster, Piraterij

Inmiddels is politiek Den Haag het erover eens dat VPD’s niet volstaan in de aanpak van piraterij. Private beveiligers op Nederlandse schepen laten echter nog op zich wachten.

Op 4 juli nam de tweede kamer een motie van D66 en CDA aan, die minister Jeanine Hennis-Plasschaert opdraagt te onderzoeken of het permanent stationeren van mariniers rond de Golf van Aden afdoende kan helpen bij het beschermen van Nederlandse schepen tegen piraterij. In april 2013 heeft het kabinet aangegeven dat de inzet van Vessel Protection Detachements (VPD’s) door de Koninklijke Marine niet altijd voldoende bescherming biedt. Het kabinet was van plan een wetsvoorstel aan de Kamer voor te leggen om de inzet van private beveiliging mogelijk te maken, maar voorlopig ligt er deze motie.

De maritieme sector, verenigd door brancheverenigingen en bedrijven in Stichting Nederland Maritiem Land (NML), zegt dat de sector zo sterk is als de zwakste schakel. Dat zijn momenteel langzaam varende schepen die met een laag vrijboord door de Golf van Aden varen.

Als een van de weinige landen verbiedt de Nederlandse overheid de inzet van private beveiligers. Dit is voor een toenemend aantal reders aanleiding om niet meer onder Nederlandse vlag te (willen) varen. Doordat andere landen de inzet van flexibele, snel inzetbare en betaalbare private beveiligers wel toestaan, staat de internationale concurrentiepositie van Nederland op de tocht. Er moet volgens NML spoedwetgeving komen die private beveiligers toestaat.

Overigens laat de belangenbehartiger van eigenaren van lading (EVO) weten blij te zijn met het onderzoek naar het permanent inzetten van mariniers. Bescherming van onze handelsbelangen is volgens hen primair een taak van de overheid en de marine.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland