Kortere aanmeldtijd voor bediening Haringvlietbrug | Maritiem Nederland
Nieuws
De wijziging van de openingstijden op de Haringvlietbrug zorgt voor betere doorstroming van het autoverkeer.

Kortere aanmeldtijd voor bediening HaringvlietbrugRedactie | dinsdag 28 januari 2020
Binnenvaart

Rijkswaterstaat past de openingstijden van de Haringvlietbrug en de brug over de Volkeraksluizen aan. Dit heeft een gunstig effect op de doorstroming van het autoverkeer op de A29. De aanmeldtijd voor de bediening van deze bruggen én de Algerabrug gaat terug naar twee uur. Dit is gunstig voor het scheepvaartverkeer. 

Uit onderzoek blijkt dat het niet openen van de Haringvlietbrugbrug in de middag van 15.30 tot 15.45 uur in het recreatieseizoen (1 april tot en met 31 oktober) zorgt voor minder files en een verbetering van de verkeersveiligheid . Daarnaast wordt de eerste ochtendopening in het recreatieseizoen een half uur verschoven van 09.30 naar 10.00 uur. Ook dit is naar verwachting een verbetering voor de ochtendspits.

Om de nadelen van het vervallen van de middagbrugopening voor de recreatievaart te beperken, is de brugopening van 18.30 in het gehele vaarseizoen vervroegd naar 18.00 uur. Rijkswaterstaat monitort of dit niet te veel nadeel oplevert voor de afloop van de avondspits. Daarnaast is het bedieningsschema eenduidiger gemaakt: op elk heel uur vanaf 10.00 tot en met 21.00 uur een draai (behalve tussen 15.00 en 18.00 uur). De aanvraagtijd voor brugopeningen is terug gebracht van vier naar twee uur.

Het aangepaste bedieningsregime doet volgens Rijkswaterstaat recht aan de belangen van zowel het wegverkeer als de recreatievaart. De nieuwe bediening gaat in per 1 februari, al zullen de meeste wijzigingen pas vanaf 1 april echt zichtbaar zijn.

Volkeraksluizen

Tegelijk zijn ook de openingstijden van de brug over de Volkeraksluizen (oop korte afstand van de Haringvlietbrug) aangepast om ook daar de doorstroming te garanderen. Deze brug wordt vanaf 1 februari tussen 6.00 en 10.00 uur en tussen 15.00 en 18.00 uur niet geopend voor de scheepvaart zodat het wegverkeer op deze tijden ongehinderd gebruik kan maken van de A29. Dit geldt gedurende het hele jaar.

Algerabrug

Vanaf 31 januari wordt de aanvraagtijd voor bediening van de Algerabrug teruggebracht van vier naar twee uur van tevoren. Hiermee komt Rijkswaterstaat tegemoet aan de wens van de binnenvaartsector. Schippers en verladers kunnen hierdoor efficiënter werken. Nu de aanmeldtijd is gehalveerd, kan het laadproces gemakkelijker worden afgestemd op een brugopening en hoeft er minder ver vooruit te worden gepland op de terminals en bij de verladers. 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland