Aanbesteding voor opvolger onderzoekschip Pelagia | Maritiem Nederland
Nieuws
Schetsontwerp van de nieuwe Pelagia, die het bestaande onderzoekschip uit 1991 moet vervangen.

Aanbesteding voor opvolger onderzoekschip Pelagiaredactie | woensdag 15 juli 2020
Scheepsbouw

Het huidige Research Vessel Pelagia van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) is aan het eind van zijn levensduur. Vanuit het oogpunt van techniek, ergonomie, veiligheid en duurzaamheid moet het uit 1991 stammende schip vervangen worden. Deze aanbesteding is onderdeel van de vlootvernieuwing van het NIOZ. De aankondiging van de aanbesteding staat sinds enkele dagen op TenderNet.

Het nieuwe schip 'Pelagia II' moet de komende decennia niet alleen het mariene onderzoek van Nederland bedienen, maar wordt ook een drijvend laboratorium voor schone, maritieme innovatie. Oftewel een 'Living Lab Maritiem'. 

De opdrachtnemer moet niet alleen het huidige conceptueel ontwerp verder uitwerken tot een detailontwerp, maar krijgt ook de opdracht tot de bouw van de opvolger van de RV Pelagia. De aanbesteding sluit op 31 augustus 2020 om 14:00. De winnende scheepsbouwer kan naar verwachting op 1 juli 2021 beginnen met de uitwerking van het ontwerp en de bouw van het schip.

Visitekaartje 

Eén van de doelstellingen is het nieuwe onderzoekschip zo duurzaam mogelijk te maken. Hier is tijdens de bijeenkomsten van de Innovatie Council van Nederland Maritiem Land de afgelopen maanden veel over gesproken. Dit project kan, naast een innovatieve drijvende werkplaats en laboratorium, ook een mooi visitekaartje worden voor de innovatiekracht van de Nederlandse maritieme sector.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland