Aanbesteding verruiming zijtak Twentekanaal | Maritiem Nederland
Nieuws
Het project bestaat uit drie onderdelen: de trajecten Delden-Hengelo en Hengelo-Enschede en de Zijtak naar Almelo.

Aanbesteding verruiming zijtak TwentekanaalRedactie | woensdag 15 april 2020
Binnenvaart

In september 2019 is Rijkswaterstaat begonnen met de aanbesteding voor het project 'Opwaardering Twentekanalen'. Omdat de verruiming van de zijtak naar Almelo het meest ingrijpend is, is daarvoor een apart projectplan ingediend. Vanaf 1 april ligt het projectplan Waterwet Zijtak ter inzage.

Het gebied rondom de Twentekanalen is van nature kwelgevoelig. Hierbij stroomt water uit het Twentekanaal door de bodem naar de naastgelegen percelen. Om een goed beeld te krijgen van de grondwaterstanden voor, tijdens en na de werkzaamheden van het project Twentekanalen: verruiming vaarweg, heeft Arcadis in samenwerking met Eijkelkamp in opdracht van Rijkswaterstaat een meetnetwerk van 250 peilbuizen langs het Twentekanaal geplaatst. 

Met behulp van de peilbuizen ontstaat een beeld van de weersinvloeden op het grondwater. Tijdens het verruimen van het kanaal heeft Rijkswaterstaat hiermee een beter inzicht wanneer de grondwaterstand ongebruikelijk is.

Projectplan Waterwet

Met een projectplan Waterwet maakt Rijkswaterstaat inzichtelijk wat er gebeurt met het bestaande kanaal, wat de effecten van de verruiming zijn op de omgeving en hoe de nieuwe situatie er uit komt te zien. De projectplannen voor de trajecten Delden-Hengelo en Hengelo-Enschede zijn al eerder ter inzage gelegd. Omdat er geen bezwaren gemaakt, zijn deze plannen onherroepelijk.

Omdat de aanpassing van de Zijtak naar Almelo ingrijpender is dan die van de hoofdtak, is voor de zijtak een ontwerpprojectplan opgesteld. Op dit ontwerpprojectplan Zijtak is een zienswijze ingediend. Vanaf 16 april ligt het definitieve projectplan Waterwet Zijtak ter inzage voor een periode van zes weken. 

Drie aannemercombinaties

Rijkswaterstaat is met drie aannemerscombinaties in gesprek. Voor de zomervakantie dienen alle partijen een offerte in en in oktober vindt de definitieve gunning plaats.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland