50 jaar containers in de Rotterdamse haven | Maritiem Nederland
Nieuws
De 'MSC Oscar' is momenteel het grootste containerschip ter wereld. Foto: Paul Martens

50 jaar containers in de Rotterdamse haven

Cees de Keijzer | maandag 2 mei 2016
Havens, Grootste schepen, Hoe was het ook weer?

Op 3 mei is het 50 jaar geleden dat de eerste zeecontainer in Rotterdam arriveerde. Waar staat de containersector nu? Hoe veel groter zijn toekomstige containerschepen? En is er nog sprake van stukgoed overslag in de haven?

Het mega containerschip 'MSC Oscar', de eerste uit een serie van 20, is sinds voorjaar 2015 met een capaciteit van 19.224 TEU het grootste containerschip ter wereld. Op 3 maart 2015 arriveerde zij voor de eerste keer in Rotterdam en inmiddels zijn nu een vijftal zusterschepen in de vaart.

In 2017 zullen nog grotere containerreuzen deze serie van 20 overvleugelen. Evergreen laat schepen bouwen voor 20.000 twintigvoetsequivalenten, MOL heeft schepen met capaciteit voor 20.150 twintigvoetscontainers in aanbouw, CMA-CGM gaat naar  20.600 TEU en OOCL zal met 21.100 TEU in 2017 de ranglijst aan gaan voeren.

Einde in zicht?

Of het eind van de wedloop daarmee in zicht komt valt te bezien. Er ligt een Zuid-Koreaans ‘STX Monster Box Ship’ op de tekentafel van 460 bij 60 meter met een capaciteit voor 22.000 TEU en op een Engelse tekentafel ligt het ‘OSC-LR design’ van Ocean Shipping Consultants & Lloyd's Register van 479 x 64 meter, goed voor, zoals de Engelsen zeggen, 24.415 ‘twenty feet equivalent units’.

Op 3 mei 2016 is het 50 jaar geleden dat het eerste containerschip Rotterdam aanliep. In 1966 meerd  het ‘SS Fairland' af bij Quick Dispatch in de Beatrixhaven. Het was een aangepast C2 standaardschip uit 1942 van 137 x 22 meter dat arriveerde met 226 zogeheten ASA containers van 35 voet. Het schip met een brutotonnag van 9.014 ton was van de Amerikaanse rederij Sea-Land en kwam van New York. Na Rotterdam was de vervolgtrafiek Bremen en Grangemouth.

>>> Lees ook hoe weinig brandstof containerreuzen verbruiken ten opzichte van de vroegere containerschepen

Terugblikkend heeft het containervervoer in een halve eeuw een enorme vlucht genomen en is het conventionele stukgoedschip van het toneel verdwenen. De toenmalige wens en behoefte om producten eenvoudiger en sneller van producent naar ontvanger te vervoeren, leidde er toe dat containervervoer niet meer valt weg te denken.

Voordelen

De bewerkelijke en tijdrovende overslag van dozen, balen, drums en kisten ging voorheen gepaard met zware lichamelijke arbeid en kans op ongelukken, letsel en schade. Dat bestaat niet meer in onze moderne zeehavens en de gestandaardiseerde laadkist van twintig voet stelt terminals in staat goederen gemakkelijk van de één naar de andere vervoersmodaliteit over te slaan.

Containers onderweg in en uitladen hoeft niet meer, bij regenachtig weer is de lading beschermd, bij regen hoeven terminals het werk niet stil te leggen, de kans op stuwadoorsschade blijft minimaal, de lading is veel beter beschermd tegen diefstal en zal niet meer zo gemakkelijk van de vrachtwagen (of schip…) kukelen.

Reeferlading

Toch is er nog een segment met originele stukgoedoverslag en dat is koellading. Weliswaar gepallettiseerd, maar het bestaat nog wel. Zo worden in de Rotterdamse Lekhaven nog Canarische tomaten en komkommers aangevoerd uit Las Palmas die met eigen laadgerei worden gelost. Of en hoe lang fruitjagers nog zullen overleven is ongewis. De containertrafieken concurreren in die markt met steeds meer reeferplugs (slots voor koelcontainers). Zo zijn de zes grootste schepen van Hamburg Süd (9814 TEU) elk voorzien van 2100 aansluitingen. Daar kunnen koelschepen niet tegenop, temeer omdat de ontvanger zijn lading direct voor de deur krijgt afgeleverd.

Cees de Keijzer is voorzitter van www.wssrotterdam.nl

Partners Maritiem Nederland