2020 was een veilig en druk jaar voor haven Rotterdam | Maritiem Nederland
Nieuws
Cruiseschip Mardi Gras van Carnival bunkert in Rotterdam. Varen op vloeibaar gas wordt steeds meer gemeengoed.

2020 was een veilig en druk jaar voor haven RotterdamRedactie | donderdag 21 januari 2021
Havenbedrijf Rotterdam

Voor de divisie Havenmeester van Havenbedrijf Rotterdam was 2020 een bijzonder jaar. De werkdruk nam aanzienlijk toe door de extra coronamaatregelen. 2020 was een veilig jaar al was er in de haven één ernstig ongeval toen een tros brak op een schip. Het aantal scheepsbezoeken van zeeschepen daalde met vier procent, van 29.491 naar 28.170. 

Zowel de nautische veiligheidsindex voor ongevallen (8) als de safety environmental index voor inspecties (7,8) scoorden hoger dan het streefcijfer 7,5. Vanwege Covid-19 was het aantal inspecties en processen verbaal minder dan normaal, omdat de anderhalve meter afstand ook in de haven zo veel mogelijk werd nageleefd. Het aantal ongevallen (voornamelijk parkeerschades) steeg minimaal, van 113 naar 122.

Voor de veiligheid en orde op het water spelen drones steeds vaker een rol. Zo schakelt het Havenbedrijf regelmatig het Droneteam Gezamenlijke Brandweer in voor inspecties bij ongevallen en mogelijke morsingen. Ook de Inspectie Leefomgeving & Transport van het ministerie van I&W voert inspecties uit met drones, bijvoorbeeld om uitstoot te meten en illegale ontgassingen te detecteren. Zelf organiseerde het Havenbedrijf de eerste pakketlevering door een drone aan zeeschip de Pioneering Spirit.

Hoogste paraatheid

Sinds de uitbraak van Covid-19 geldt voor de Veiligheidsregio Rotterdam GRIP 4, de hoogste mate van paraatheid. De divisie Havenmeester is partner van de Veiligheidsregio en werkt samen met de Veiligheidsdirectie, GGD en Gemeente Rotterdam maar ook met het havenbedrijfsleven en de dienstverleners in de haven.

Ook de Port Health Authority Rotterdam – waarin Kustwacht, GGD, Veiligheidsregio, Zeehavenpolitie en Havenbedrijf samenwerken – speelt een belangrijke rol. De ‘Maritime Declaration of Health’ – de gezondheidsverklaring die de schepen moeten invullen – was vóór het uitbreken van Covid-19 een formaliteit. Nu moeten schepen deze verplicht zorgvuldig invullen voordat ze in de haven arriveren. Dat heeft inmiddels geresulteerd in meer dan 25.000 afgegeven verklaringen (per mail).

Volgens (rijks)havenmeester René de Vries is het een taak van de haven om scheepsbemanning in nood te helpen. Daarom hielp de Rotterdamse haven schepen die elders door Covid-19 waren gestrand. Dankzij die humanitaire aanpak, konden in Rotterdam 4.000 bemanningsleden van cruiseschepen worden gerepatrieerd. Het maakte Rotterdam extra geliefd onder zeelieden.

Bunkeren van LNG

In 2020 werd het bunkeren van LNG gemeengoed. Onder meer containerschip CMA CGM Jacques Saade en cruiseschip Mardi Gras gaven het goede voorbeeld. Er zijn tegenwoordig zo’n tien LNG bunkerschepen actief in de regio Rotterdam.

Rotterdam is niet alleen de grootste bunkerhaven in Europa, het wil in dit opzicht ook de betrouwbaarste haven zijn. Daarom introduceert de divisie Havenmeester op initiatief van de bunkermarkt en namens de gemeente per 1 februari van dit jaar de ‘bunkervergunning transporteur’. Inmiddels zijn zeventien aanvragen voor een vergunning ingediend, die in totaal 120 bunkerschepen vertegenwoordigen.

Digitale brandweer

Havenmeester René de Vries is port cyber resilience officer van de haven en daarmee het gezicht van FERM, het cyberweerbaarheidscentrum waar ook gemeente, Zeehavenpolitie, Deltalinqs en de Veiligheidsregio Rotterdam aan meewerken. Per 1 januari 2021 is het samenwerkingsverband ondergebracht in een stichting met haar eigen directeur en organisatie. Het is de bedoeling dat in 2023 honderd bedrijven in de Rotterdamse haven zijn aangesloten bij deze ‘digitale’ brandweer.

Loodsplicht Nieuwe Stijl

Per 1 januari 2021 is de Scheepsverkeerswet gewijzigd en heeft Nederland een nieuwe Loodswet. Met het loodsplichtbesluit en de -regeling 2021 is een nieuw systeem van ontheffingen van kracht in de vorm van zogenoemde ‘Pilotage Exemption Certificates’ (PEC’s). Een PEC geeft de kapitein vrijstelling van de loodsplicht voor een bepaald schip op een bepaald traject.

Er zijn verschillende soorten PEC’s, afhankelijk van de lengte van het schip. Op dit moment heeft het Havenbedrijf 600 aanvragen voor PEC’s in behandeling, vanuit het voormalig Register Kleine Zeeschepen. De huidige verklaringen van vrijstellingen en ontheffingen (ongeveer 130) moeten voor het eind van dit jaar worden omgezet naar de nieuwe PEC systematiek.

Bron: Nautische jaarcijfers 2020

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Betabanen

Partners Maritiem Nederland