20.000 TEU schip in aantocht | Maritiem Nederland
Nieuws
Containerschip ‘MOL Prestige’ in de San Francisco Bay.

20.000 TEU schip in aantocht

Jan Spoelstra | dinsdag 11 november 2014
Zeevaart, Grootste schepen

OOCL en MOL volgen Maersk Line met de bouw van zeer grote containerschepen van 18.000 en 20.000 TEU.

Deze maand verscheen in Tradewinds het nieuws dat Orient Overseas Container Line (OOCL) en Mitsui O.S.K. Lines (MOL) containerschepen met een capaciteit van 18.000 en 20.000 TEU willen laten bouwen. Technische details over de schepen blijven voorlopig nog uit maar bronnen van de doorgaans goed ingevoerde krant melden dat OOCL acht schepen van 18.000 TEU bestelt en MOL vier schepen van 20.000 TEU.

Enkele werven bevestigen dat ze aanvragen hebben gekregen voor de bouw van deze zeer grote containerschepen. MOL gaat de vier 20.000 TEU schepen charteren van een andere scheepseigenaar. OOCL wordt zelf eigenaar van de schepen. Zowel OOCL als MOL onderzoeken de haalbaarheid van dual-fualmotoren.

Samsung Heavy Industries is volgens Tradewinds de beste kandidaat om in ieder geval de schepen van OOCL te bouwen, dankzij de jarenlange ervaring tussen de werf en de reder.

De schepen zullen op zijn vroegst eind volgend jaar afgebouwd of begin 2016 afgebouwd kunnen worden en ze zullen tussen de 130 en 150 miljoen euro per stuk gaan kosten.

MOL en OOCL zijn onderdeel van de G6 alliantie, een samenwerkingsverband tussen met APL, Hyundai Merchant Marine (HMM), Nippon Yusen Kaisha (NYK) en Hapag-Lloyd. Naar verwachting zal de hele alliantie volgend jaar nog eens twaalf ultra large container carriers bestellen.

Lees het artikel in Tradewinds

Partners Maritiem Nederland