CSCL Indian Ocean vlotgetrokken door Smit en Kotug | Maritiem Nederland
Nieuws
De 'CSCL Globe' tijdens zijn proefvaart. Dit was de eerste uit een serie van vijf containerschepen uit de Globe-serie. Foto: Hyundai Heavy Industries

CSCL Indian Ocean vlotgetrokken door Smit en KotugRedactie | vrijdag 5 februari 2016
Zeevaart, Havens, Grootste schepen

Het op 3 februari vastgelopen containerschip 'CSCL Indian Ocean' is in de nacht van 8 op 9 februari vlotgetrokken door sleepboten van Smit en Kotug. Het schip met een capaciteit van 19.100 TEU ligt nu te lossen in Hamburg en komt daarna naar Rotterdam.

Containerschip 'CSCL Indian Ocean' van China Shipping Container Lines (CSCL) liep op 3 februari vast op de Elbe bij het stadje Stade ten westen van Hamburg. De oorzaak was een vastgelopen roer. Ter hoogte van Stade maakt de Elbe twee bochten en liggen een paar zandbanken. Het scheepvaartverkeer ondervond last van het incident, maar kon er wel langs. Niemand raakte gewond.

Enkele pogingen om het schip vlot te trekken - nadat een groot deel van het ballastwater, de stookolie en de gasolie uit het schip gepompt was - mislukten in de afgelopen dagen. Tijdens springtij van 8 op 9 februari konden Kotug en Smit het schip vlottrekken. Als deze poging ook mislukt was, zou een drijvende kraan via een tijdrovend proces een groot deel van de containers van boord hebben moeten takelen om het schip te lichteren.

De oorzaak van het incident was een vastgelopen roer. De onderdelen voor de reparatie zijn de afgelopen dagen uit China overgevlogen.

De 400 meter lange en 59 meter brede CSCL Indian Ocean heeft een maximale diepgang van 16 meter wanneer het schip volbeladen is. Volledig beladen containerreuzen kunnen de haven van Hamburg niet aanlopen, bij gunstig tij kunnen schepen met een diepgang van 12,8 meter de Elbe op. Volgens AIS gegevens had het schip ten tijde van het incident een diepgang van 12,1 meter.

De CSCL Indian Ocean is de derde uit een serie van vijf 19.100 TEU containerschepen, bedoeld voor de route tussen Azië en Europa en kwam slechts een jaar geleden in de vaart. De volgende bestemming van het schip is Rotterdam.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland