Nieuws | Maritiem Nederland

Nieuws

HbR werkt samen met technisch maritieme scale-ups

maandag 6 december 2021

Na een eerste kennismaking tijdens het jaarlijkse innovatieprogramma PortXL onderzoekt het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) de samenwerking met drie technisch-maritieme scale-ups. De producten van deze bedrijven variëren van monitoring en onderzoek van waterkwaliteit tot slimme inzichten in de technologische prestaties van schepen.

Zr.Ms. Evertsen terug na missie van zeven maanden

maandag 6 december 2021

Na 43.000 zeemijl te hebben afgelegd met vijftien oefeningen en bezoeken aan twaalf landen zit de klus van de Zr.Ms. Evertsen erop. Het marineschip is na bijna zeven maanden weer thuis. Op 5 december konden de 180 bemanningsleden hun familie weer in de armen sluiten.

Geen grote stappen op milieubijeenkomst IMO

vrijdag 3 december 2021

Na de redelijk succesvolle COP26 in Glasgow waren alle ogen in de maritieme sector gericht op de milieu- en klimaatbijeenkomst MEPC77 van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO). In een bericht op de website van NMT bespreekt Sander den Heijer de voor de maritieme maakindustrie relevante uitkomsten. Daarnaast staat hij stil bij de – niet heel grote – voortgang op het klimaatdossier voor de zeevaart.

Goede vraag: Blijft Shell een aantrekkelijke werkgever?

woensdag 1 december 2021

Op 15 november kondigde Shell aan het hoofdkantoor te verplaatsen van Nederland naar het VK. Wat betekent het vertrek van Shell voor de werkgelegenheid? Het korte antwoord op deze vraag is: niet veel, want behalve de ceo en de cfo verhuizen ‘minder dan tien’ topmanagers naar Londen. Dit tiental banen valt in het niet bij de 900 banen die hier vervallen als gevolg van de wereldwijde reorganisatie van het energiebedrijf.

'Goed nieuws voor alle zeevarenden en hun families'

woensdag 1 december 2021

Op 30 november heeft de Eerste Kamer ingestemd met een reparatiewet voor de Wet ter Bescherming Koopvaardij, beter bekend als de antipiraterijwet. Deze wet staat onder voorwaarden particuliere gewapende beveiliging toe op zeeschepen onder Nederlandse vlag. Niets staat inwerkingtreding per 1 januari 2022 nog in de weg. Minister Grapperhaus moet de wet wel tijdig in de Staatscourant publiceren.

Eerste waterstofschip voor chemisch bulktransport

maandag 29 november 2021

n opdracht van vinylproducent Inovyn ontwikkelt VT Group ontwikkelt Europa’s eerste door waterstof aangedreven binnenvaartschip voor vloeibaar chemisch bulktransport. Door de verbrandingsmotor van de ‘Volendam’ te vervangen door een waterstofaandrijving, verwachten VT Group en Inovyn jaarlijks de CO2-uitstoot met 1.000 ton te verminderen.

Wagenborg Offshore bestelt vierde walk to work-schip

vrijdag 26 november 2021

Wagenborg Offshore heeft een overeenkomst getekend voor de inzet van een walk to work emergency response and rescue vessel (W2W ERRV). Dit vierde walk-to-work-schip in de Wagenborg-vloot zal door Wagenborg Offshore worden geëxploiteerd als stand-by en ondersteuningsvaartuig voor inspectie en onderhoud van onbemande platforms in de zuidelijke Noordzee.

Twee nieuwe search and rescue heli's voor Kustwacht

vrijdag 26 november 2021

Kustwacht Nederland krijgt vanaf het vierde kwartaal van 2022 de beschikking over twee nieuwe helikopters voor search and rescue (SAR). Het ministerie van Defensie sloot hiervoor onlangs een contract af met Bristow Nederland. Deze firma gaat de toestellen ook onderhouden en levert de bemanningen.

New kid on the block: Amsterdam Shipyards

dinsdag 23 november 2021

De naam klinkt vertrouwd maar is verrassend genoeg gloednieuw. Op 18 november heeft Amsterdam Shipyards een overeenkomst voor vijftig jaar afgesloten met Port of Amsterdam om een groot perceel, volledig watergebonden en haven gerelateerd, aan de Mainhavenweg te gebruiken. Hiermee krijgt Amsterdam Shipyards de ruimte om de nieuwe innovatieve en moderne scheepswerf langjarig te exploiteren.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland