Artikelen | Maritiem Nederland

Artikelen

Varen in een zeer uitdagend zeegebied

maandag 15 maart 2021

In de rubriek `KVNR-lid aan het woord’ komt iedere maand een rederij aan het woord die is aangesloten bij de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders. Een aantal keer per maand legt een schip van rederij Nescos Shipping aan in een van de landen aan de Golf van Guinee in West Afrika. Als er iemand iets kan zeggen over veiligheid op zee dan zijn het wel Nescos-directeur Nienke Bodewes en fleet manager Robin van Amstel.

Hightech in de bagger

donderdag 4 maart 2021

In een afgelegen gebied in het noordwesten van Canada bouwde Boskalis de afgelopen drie winters mee aan een nieuwe LNG-exportterminal. Nauwkeurig baggeren, moderne software en rekening houden met flora en fauna. 'Dit was meer dan alleen zand verplaatsen.'

In gesprek met ‘Havenvrouw van het Jaar’ Annet Koster

donderdag 18 februari 2021

Bijna drie jaar is Annet Koster nu directeur van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders. Bij haar aantreden was haar doel de zeescheepvaart zichtbaarder te maken. Daar past ook een andere bestuursstijl bij. “Naast de bestaande beleidsmatige focus, proberen we veel zichtbaarder te maken wat we doen.” De nieuwe bestuursstijl legt de KVNR geen windeieren, ook ‘geholpen’ door Covid-19. Sinds een jaar is Koster niet weg te slaan uit de nationale en internationale media met haar repeterende boodschap: kijk naar de zeevarenden die al zo lang vastzitten op hun schepen. Haar inzet voor de positie van Rotterdam als belangrijkste hub voor bemanningswisselingen leverde Koster – ook tot haar eigen verrassing – de titel van ‘Havenvrouw van het jaar 2020’ op.

Stem maritiem!

woensdag 17 februari 2021

Veiligheid op zee, de nieuwbouw van marineschepen en een gelijk ondernemersklimaat in vergelijking met omringende landen voor onze havens en reders. Als het gaat om de nationale politiek, valt er ook voor de maritieme sector wat te kiezen. En hoe zit het met de rol van zeehavens en offshorebedrijven tijdens de energietransitie?

Installatieschip uit het boekje

dinsdag 16 februari 2021

Knud E. Hansen heeft een nieuw installatieschip voor offshore windturbines ontworpen. Het schip zal, eenmaal gereed, de grootste windturbines van 14 tot 16 MW kunnen vervoeren en plaatsen. Maar de echte vernieuwing is dat het ontwerp een platform is waarop klanten zaken nog kunnen invullen, zoals de motoren en kranen.

Varen met waterstofolie van een zonne-eiland

dinsdag 16 februari 2021

Twee startups en een ruim honderd jaar oud familiebedrijf willen de binnenvaart vergroenen door de schepen te laten varen op waterstofolie. SolarDuck en Voyex gaan daar samen met de Dekker Groep een proefopstelling voor bouwen op de Waal bij IJzendoorn. Met een drijvend zonne-eiland wordt vanaf april met een elektrolyser waterstof geproduceerd. Deze wordt aan een olie-achtige vloeistof gekoppeld zodat de het net als gasolie kan worden gebunkerd.

Onbemand varen bij stof, mist of rook

dinsdag 16 februari 2021

Om onbemand te kunnen varen, moet een schip zijn omgeving tot in detail kunnen waarnemen. En niet alleen wanneer het helder weer is maar ook bij slecht zicht door bijvoorbeeld stof, rook of mist. De Universiteit Antwerpen heeft 3d-sonarsensoren ontwikkeld waarmee dit mogelijk is. De techniek is gebaseerd op echolocatie van vleermuizen.

Groot maritiem verkiezingsdebat bij KVNR

donderdag 11 februari 2021

Op de dag dat Singapore begon met het op grote schaal vaccineren van maritieme werknemers, hielden Tweede-Kamerleden tijdens het Groot Maritiem Verkiezingsdebat van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders de boot af. Zeevarenden hebben weliswaar een vitaal beroep, maar dit geeft ze nog geen voorrang bij het toedienen van het corona-vaccin, vonden de politici.

Boekrecensie: De verstedelijking van de zee

donderdag 4 februari 2021

Onlangs is in de Noordzee een nieuw aardgasput aangeboord. Het betrokken bedrijf Wintershall Noordzee, gevestigd in Rijswijk, heeft inmiddels 15 productieplatforms en 4 onderzeese installaties in het gebied. Ook zouden in het noordelijk deel van de Nederlandse Noordzee de komende tien jaar nieuwe offshore windparken met een totaal vermogen van 8,3 GW te realiseren zijn. En Nederland kan naar verwachting in 2030 10,2 megaton CO2 per jaar in lege gasvelden op zee opslaan, aldus de recente nota Noordzee Energie Outlook.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland