woensdag 20 januari 2021

Bij productie op industriële schaal is in 2030 een prijs van 2,19 euro per kg mogelijk. Doordat de warmte-intensieve industrie vanaf 2025 een steeds hogere CO2-heffing gaat betalen, komt de prijsequivalentie van fossiele brandstoffen en groene waterstof steeds dichterbij, blijkt uit een studie van ABN Amro. De prijs van groene waterstof moet tot 1,78 euro per kg dalen om concurrerend te zijn.
woensdag 20 januari 2021

Op de oceanen en vooral in de Sargassozee drijven enorme velden aan sargassum zeewier. Het ecosysteem van de Sargassozee is goed voor 7 procent van de totale biologische vastlegging van CO2 in alle oceanen. Maar sargassum is ook een plaag voor de Caribische eilanden en de Oostkust van Mexico, waar het in grote hoeveelheden aanspoelt. Als het lukt om sargassum om te zetten in een meer permanente koolstof-opslag, komt een belangrijke klimaatoplossing binnen bereik. “Uiteindelijk willen we toe naar oplossingen die goed zijn voor de ecosystemen, de economie van de eilanden én het klimaat”, schrijft Eelco Leemans (Climate Cleanup).
vrijdag 15 januari 2021

Air Liquide, Air Products, ExxonMobil en Shell hebben ingeschreven voor 2 miljard euro uit de SDE++-regeling voor de komende vijftien jaar. Dit voorjaar wordt de toekenning van de subsidie verwacht. Hiermee ligt project Porthos op koers om vanaf 2024 jaarlijks 2,5 miljoen ton CO2 van de industrie op te slaan in lege gasvelden onder de Noordzee.
donderdag 14 januari 2021

Begin dit jaar is bouwcombinatie Femern Link Contractors begonnen aan de bouw van de Fehmarnbelttunnel, een 18,2 kilometer lange verbinding tussen Denemarken en Duitsland. Boskalis van Van Oord spelen hierbij een belangrijke rol.
donderdag 7 januari 2021

Scheepswerf Geertman begint dit jaar met digitalisering, maar dit gaat hand in hand met ambacht en vakmanschap. Voor het schrijven van uren, boeken van materialen en plannen van klussen en projecten maakt Geertman gebruik van Floor2Plan. Het voordeel is dat er zicht is op de gemaakte uren en gebruikte materialen per klus en dat het dubbele werk van de papieren lijstjes tot het verleden behoort.
donderdag 7 januari 2021

De Nederlandse scale-up Floorganise gaat in 2021 drie Amerikaanse marinewerven ondersteunen met digitale innovatie om productie-logistieke planning en beheersing te vereenvoudigen. Het project wordt uitgevoerd samen met Shipconstructor USA, een leverancier van engineeringsoftware voor de scheepsbouw met een groot marktaandeel in de VS.
woensdag 6 januari 2021

Dankzij de walstroominstallatie op Landtong Rozenburg kunnen schepen van Heerema hun dieselgeneratoren uitzetten en overschakelen op stroom van windturbines. Over enkele maanden wordt de installatie in gebruik genomen. Ook het nabijgelegen Vopak Europoort heeft interesse in het gebruik van walstroom. Eneco en het Havenbedrijf Rotterdam, verenigd in Rotterdam Shore Power BV, onderzoeken of dit haalbaar is.
vrijdag 1 januari 2021

De bodems van de oceanen zijn bezaaid met scheepswrakken, eeuwenoude schatten, vliegtuigen en andere verloren voorwerpen. Sonar – apparatuur die weerkaatste geluidsgolven oppikt – biedt de beste manier om deze objecten op te sporen. Zo zette Fugro in maart 2014 zeer geavanceerde deep-tow sonar in om de Indische Oceaan af te speuren naar de Malaysia Airlines Flight 370. Het mocht niet baten, de overblijfselen van het verdwenen vliegtuig zijn nog steeds niet gevonden.
woensdag 23 december 2020

In coronatijd, met strikte beperkingen, is het niet eenvoudig een ceremoniële kiellegging van een nieuwe reddingboot te organiseren. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) vond een digitale oplossing. Op de scheepswerf Jachtbouw Folmer in Rijs (Friesland) werd op 19 december de kiel gelegd voor de reddingboot ‘Riet en Jan van Wijk’.
woensdag 23 december 2020

In de maand december heeft Heesen twee jachten verkocht. Het tweede hybride jacht onder codenaam Project Oslo24, is gebaseerd op het beproefde platform van de 50m Staal serie maar kent ook veel custom details.