Techniek&Innovatie | Maritiem Nederland

Techniek & Innovatie

Slimmer onderhoud dankzij sensoren en data science

dinsdag 2 februari 2021

Het bijna 10 jaar oude patrouilleschip Zr.Ms. Groningen is nu de voorloper in de Industrie 4.0-revolutie bij de Koninklijke Marine. Op het schip werken Damen Naval, RH Marine en de Marine samen om met sensoren en data science het onderhoud en dus de beschikbaarheid van marineschepen te verbeteren.

Kans voor grootschalige opslag van CO2

woensdag 20 januari 2021

Op de oceanen en vooral in de Sargassozee drijven enorme velden aan sargassum zeewier. Het ecosysteem van de Sargassozee is goed voor 7 procent van de totale biologische vastlegging van CO2 in alle oceanen. Maar sargassum is ook een plaag voor de Caribische eilanden en de Oostkust van Mexico, waar het in grote hoeveelheden aanspoelt. Als het lukt om sargassum om te zetten in een meer permanente koolstof-opslag, komt een belangrijke klimaatoplossing binnen bereik. “Uiteindelijk willen we toe naar oplossingen die goed zijn voor de ecosystemen, de economie van de eilanden én het klimaat”, schrijft Eelco Leemans (Climate Cleanup).

‘Onze schepen zijn bijna een jaar in winterslaap’

maandag 30 november 2020

In de rubriek ‘KVNR-lid aan het woord’ komt iedere maand een rederij aan het woord die is aangesloten bij de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders. Oceanwide Expeditions in Vlissingen is een van de weinige passagiersrederijen. Sinds april liggen de vijf schepen van Oceanwide stil. “Tot maart 2021 gebeurt er helemaal niets, we zijn in winterslaap”, zegt chief operating officer Mark van der Hulst. “2020 is een jaar om snel te vergeten. We popelen om weer te gaan varen, zodra dat op een veilige manier kan.”

Arktika hijst vlag

maandag 30 november 2020

De Arktika, de eerste in een nieuwe serie van Russische nucleaire ijsbrekers, heeft het ruime sop gekozen. Op 22 september verliet de Arktika de haven van Sint Petersburg en begon zijn reis langs de kust van Noorwegen, over de Barentsz Zee en trok daarna de Arctische Oceaan over. Op 3 oktober kwam het schip bij de Noordpool aan. Daarna voer het schip door naar Moermansk, waar het op 12 oktober aankwam. Op 21 oktober werd de Russische vlag aan boord van het schip gehesen. De Arktika legde in drie weken tijd zo’n 4.800 mijl af door ijsschotsen van verschillende diktes.

Krios is vrijwel kopie van haar oudere zus

maandag 30 november 2020

De proefvaart op de Noordzee verliep zo succesvol dat IHC binnenkort de zelfvarende cutterzuiger Krios kan overdragen aan Boskalis. De Krios is het tweelingzusje van de Helios, de cutterzuiger die Boskalis drie jaar geleden al in gebruik nam. De nieuwste telg in de vloot van Boskalis is vrijwel een kopie van de Helios.

KVNR-lid NIOZ werkt aan vlootvernieuwing

maandag 30 november 2020

Een misschien wat vreemde eend in de bijt onder de leden van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders is het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). De drie nationale onderzoeksschepen die dit instituut beheert, hebben hun houdbaarheidsdatum inmiddels bereikt. Komende jaren wordt deze vloot vervangen, waarbij duurzaamheid een centrale rol speelt.

Schepen sneller en efficiënter ontwerpen

maandag 30 november 2020

Damen Shipyards Group is onlangs begonnen met de ontwikkeling van een superjacht met behulp van het 3Dexperience-platform van Dassault Systèmes. Met dit platform hoopt de scheepsbouwer nog sneller en efficiënter te kunnen ontwerpen maar ook de kwaliteit van het eindproduct verder te verbeteren. Deze digitaliseringsslag past geheel binnen het streven om uit te groeien tot een maritime solution provider.

‘Niet alleen maar bouwen, bouwen, bouwen’

woensdag 25 november 2020

In tegenstelling tot de traditionele scheepsbouw doen de vier grote Nederlandse superjachtbouwers het behoorlijk goed. Maar schijn bedriegt, zegt Hein Velema. Na elf jaar bij Feadship, waar hij onder meer directeur Marketing & Sales was, en dertien jaar in Monaco, heeft de econoom een brede kijk op de markt ontwikkeld. Voor Deal Drechtsteden deed hij onderzoek naar de positie van de Nederlandse superjachtsector. Er liggen kansen op het gebied van verduurzaming, meer toegevoegde waarde in de cascobouw en dienstverlening aan eigenaren van superjachten, inclusief refits. En ja, ook de bouw van zeer grote jachten is een groeimarkt.

Welkom aan boord Iris, Maxime, Reinier en Tom!

dinsdag 10 november 2020

Tijdens de Maritime Week heeft Stichting Nederland Maritiem Land (NML) voor 2020/2021 weer vier nieuwe jongerenambassadeurs aangesteld, die het komende jaar aan de slag mogen om de maritieme sector onder de aandacht te brengen bij andere jongeren. Door het coronavirus kon deze bekendmaking dit jaar helaas niet feestelijk plaatsvinden op één van de loodsboten. In plaats daarvan krijgen de vier nieuwe maritieme jongerenambassadeurs instructies op het kantoor op de Willemswerf.

IMO-veiligheidseisen passagiersschepen schieten tekort

vrijdag 16 oktober 2020

Een van de grootste scheepsrampen van de laatste jaren is het zinken van de Zuid-Koreaanse veerboot Sewol in 2014 met 304 doden. Voor de Zuid-Koreaanse onderzoekscommissie deed MARIN in Wageningen in 2018 diepgaand onderzoek naar de oorzaken, gevolgd door een eigen studie. De conclusie in Wageningen: de International Code on Inpact Stability van IMO uit 2008 is achterhaald. “Ook als een passagiersschip voldoet aan de huidige veiligheidsformule, kan het in een bocht veel grotere hellingshoeken maken dan tien graden”, zegt senior onderzoeker Henk van den Boom. “In combinatie met niet-vastgezette lading is dat dodelijk.”

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland