donderdag 18 februari 2021

De grootste maritieme vrachtvervoerder ter wereld, het Deense A.P. Møller-Maersk wil binnen enkele jaren varen met een klimaatneutraal vrachtschip. De eerste ‘carbon neutral container feeder’ moet in 2023 klaar zijn voor gebruik. “We willen bewijzen dat het kan.”
woensdag 17 februari 2021

Het Ministerie van Defensie heeft een contract gesloten met Siemens solution partner Enginia en Siemens Teamcenter® geselecteerd als hun standaard PLM-platform in het maritieme domein. Hiermee waarborgt Defensie het beheer van technische ontwerpdocumentatie voor het onderhoud en aanpassingen van de nieuw te bouwen schepen, waaronder het bevoorradingsschip (CSS) en de fregatten.
woensdag 17 februari 2021

Veiligheid op zee, de nieuwbouw van marineschepen en een gelijk ondernemersklimaat in vergelijking met omringende landen voor onze havens en reders. Als het gaat om de nationale politiek, valt er ook voor de maritieme sector wat te kiezen. En hoe zit het met de rol van zeehavens en offshorebedrijven tijdens de energietransitie?
woensdag 17 februari 2021

De Innovation Council van Nederland Maritiem Land (NML) heeft dit jaar vijftien projectvoorstellen beoordeeld. Negen voorstellen komen in aanmerking voor een subsidie als Maritieme Innovatie-Impuls Project (MIIP). De toekenning van de MIIP-subsidie vindt plaats in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
dinsdag 16 februari 2021

Knud E. Hansen heeft een nieuw installatieschip voor offshore windturbines ontworpen. Het schip zal, eenmaal gereed, de grootste windturbines van 14 tot 16 MW kunnen vervoeren en plaatsen. Maar de echte vernieuwing is dat het ontwerp een platform is waarop klanten zaken nog kunnen invullen, zoals de motoren en kranen.
dinsdag 16 februari 2021

Twee startups en een ruim honderd jaar oud familiebedrijf willen de binnenvaart vergroenen door de schepen te laten varen op waterstofolie. SolarDuck en Voyex gaan daar samen met de Dekker Groep een proefopstelling voor bouwen op de Waal bij IJzendoorn. Met een drijvend zonne-eiland wordt vanaf april met een elektrolyser waterstof geproduceerd. Deze wordt aan een olie-achtige vloeistof gekoppeld zodat de het net als gasolie kan worden gebunkerd.
dinsdag 16 februari 2021

Om onbemand te kunnen varen, moet een schip zijn omgeving tot in detail kunnen waarnemen. En niet alleen wanneer het helder weer is maar ook bij slecht zicht door bijvoorbeeld stof, rook of mist. De Universiteit Antwerpen heeft 3d-sonarsensoren ontwikkeld waarmee dit mogelijk is. De techniek is gebaseerd op echolocatie van vleermuizen.
dinsdag 16 februari 2021

Een groep ondernemers uit Wieringerwerf produceert 140 zogeheten ‘monopile covers’, een nieuw, circulair product gemaakt van composiet, dat dient om de funderingspalen voor windmolens op zee af te dichten. In augustus worden de eerste 40 covers opgeleverd, het jaar erop nog eens honderd.
maandag 15 februari 2021

Damen Shipyards en Sea Machines Robotics zijn een samenwerking aangegaan om de toepassing van collision avoidance systemen aan boord van Damen-schepen te onderzoeken. De Triton-technologie van Damen is de verbindende schakel tussen de autonome technologie aan boord, de onshore monitoring en data-analyse.
maandag 15 februari 2021

Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat gaan samen getijdenatuur in de Oosterschelde herstellen door een deel van het Verdronken land van Zuid-Beveland op te hogen met baggerslib. Het onderhoudsbaggerwerk aan de vaargeul van de Zandkreek gaat hand in hand met natuurherstel.