Techniek & Innovatie

Geen man overboord

woensdag 29 mei 2019

Stap voor stap werkt onderzoeksinstituut Marin aan de ontwikkeling van een autonoom varende RHIB. Twee eerste testen in de Rotterdamse haven zijn positief verlopen. Maar elke stap vooruit werpt weer veel nieuwe vragen op. “We willen begrijpen wat een autonoom schip nodig heeft”, zegt Egbert Ypma, teamleider Autonomy & Decision Support.

Blockchain in maritieme sector: duur, traag, maar ook heel slim

vrijdag 17 mei 2019

Een containerschip wordt ook wel vergeleken met een Paard van Troje: je weet nooit precies wat de lading is. Blockchain belooft transparantie te brengen in de maritieme keten. Met deze technologie zou het mogelijk zijn om precies te weten wat er in het staal zit opgeborgen. Maar hoe werkt dat nu eigenlijk, blockchain?

Eerste stap naar een schip uit een 3d-printer

vrijdag 17 mei 2019

Het Delftse bedrijf CEAD heeft een van de grootste 3d-printers ter wereld ontwikkeld. Het bedrijf ziet mogelijkheden om zijn printers te verkopen in de bouw, infrastructuur én de maritieme sector. “In plaats van in Azië kunnen bedrijven weer in Europa produceren, veel dichter bij waar geassembleerd wordt.”

Het schip als smart industry

vrijdag 17 mei 2019

Hoe laat je een schip efficiënter varen? Bij welke instellingen slijten installaties het minst? Hoe plan je het onderhoud zó dat de kans op stilstand en falen minimaal is? Data uit Programmable Logic Controllers (PLC’s) bevatten het antwoord op deze en veel andere vragen. Door die data te verzamelen, naar een (cloud-)database te sturen, te analyseren en te vertalen in bruikbare conclusies kunnen reders en kapiteins voordeel behalen. Toekomstmuziek? Nee hoor, het is de maritieme praktijk van vandaag.

Slimmer dankzij data

donderdag 16 mei 2019

Sensoren zijn al jaren gemeengoed op schepen. Het ontbreekt echter vaak nog aan een platform waar de data samenkomen om ze vervolgens te visualiseren en analyseren. Damen Shipyards loopt daar met zijn Damen Gateway in voorop.

Goede kansen voor heien met waterkracht

woensdag 15 mei 2019

In april maakte IHC IQIP in Sliedrecht bekend dat het bedrijf gaat investeren in ‘Blue Piling’. Deze innovatieve technologie zorgt voor een flinke geluidsreductie bij het heien van monopiles voor offshore windturbines. Ook de vermoeiingschade is fors minder. “Wij zien goede kansen voor Blue Piling bij de bouw van nieuwe, grotere windturbines op de Noordzee”, zegt executive director Jan Albert Westerbeek.

Marine plaatst 3d printers op alle schepen

woensdag 8 mei 2019

De Koninklijke Marine gaat op al haar schepen een 3d-printer plaatsen. De pilots van de afgelopen jaren waren zo succesvol dat de bemanning van alle eenheden straks op volle zee 3d kan printen, bijvoorbeeld onderdelen die kapot zijn gegaan en die niet aan boord zijn. 

Mee met de moderne tijd

woensdag 10 april 2019

“Iedereen zal een stapje verder moeten gaan dan misschien de intentie was”, stelt Herbert Koelman, lector innovatieve technieken van Maritiem Instituut Willem Barentz (MIWB) op vrijdag 29 maart tijdens zijn lectorale rede. “Studenten, de opleiding maar ook het bedrijfsleven, we moeten mee met de moderne tijd.”

Zeevarenden blijven nodig, ook bij autonoom varen

vrijdag 22 maart 2019

“Scheepsontwerp begint weer met een blank velletje papier en met de functionele eisen van het schip”, zegt Robert Hekkenberg die aan de TU Delft leiding geeft aan onderzoek naar de uitdagingen rond het automatiseren van werkzaamheden aan boord. “Zeevarenden blijven nodig, ook als schepen in de toekomst autonoom gaan varen.”

Zeeën van duurzame energie

donderdag 21 februari 2019

De zee is voortdurend in beweging en eindeloos in haar uitgestrekte oerkracht. Nederland is internationaal koploper in het ontwikkelen van techniek om de potentie van de zee om te zetten in elektriciteit en warmte. Eb en vloed, stroming, golven, temperatuurverschillen en ook het verschil in elektrostatische lading tussen zoet en zout water vormen bronnen van duurzame energie.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland