Techniek&Innovatie | Maritiem Nederland

Techniek & Innovatie

Keppel levert vijfde ULEV sleephopperzuiger Jan De Nul

woensdag 23 december 2020

De nieuwe sleephopperzuiger Ortelius van Jan De Nul filtert uitlaatstoffen tot een ongezien minimum in de scheepvaartsector. Ortelius is de vijfde sleephopperzuiger die Keppel O&M oplevert. Eerder kwamen al drie kleinere hoppers met een beuninhoud van 3.500 m³ in de vaart, gevolgd door de Sanderus met een beuninhoud van 6.000 m³.

Renovatie oude sluisgedeelte Lock to Twente

woensdag 23 december 2020

De aannemerscombinatie Lock to Twente (bestaande uit TBI-bedrijven Mobilis, Croonwolter&dros en TBI PPP) heeft dit jaar de nieuwe sluis bij Eefde opgeleverd. Dankzij de nieuwe sluiskolk zijn files in het Twentekanaal zo goed als verleden tijd. In de tweede fase van het project staat de renovatie van de oude sluis centraal.

Visquotum eerste kwartaal: 25% total allowable catch

donderdag 17 december 2020

De Europese visserijministers en de Europese Commissie hebben tijdens de Visserijraad in Brussel een akkoord bereikt over tijdelijke vangstmogelijkheden. Vissers mogen in het eerste kwartaal van 2021 25% van de Total Allowable Catch (TAC’s) die golden in 2020 opvissen. Het vangstadvies is dit jaar anders in verband met de lopende brexitonderhandelingen.

Bouw grootste groene waterstoffabriek dichterbij

dinsdag 8 december 2020

De deelname van het Duitse RWE en Noorse Equinor aan het NortH2-project van Gasunie, Groningen Seaports en Shell Nederland brengt de bouw van het grootste groene waterstoffabriek van Europa een stap dichterbij. Het project moet leiden tot 8 tot 10 megaton CO₂-reductie per jaar in 2040.

EU verwacht veel van golfenergie

dinsdag 1 december 2020

Terwijl de EU zojuist ambitieuze doelen voor golf- en getijdenenergie heeft geformuleerd (60 GW in 2050) gaat het Zweedse Corpower een veelbelovende golfslaggenerator testen. Op hooguit honderd kilometer voor de Portugese kust bij Aguçadoura gaat hij binnenkort in bedrijf: de Wave Energy Convertor (WEC) van het Zweedse bedrijf Corpower Ocean.

‘Onze schepen zijn bijna een jaar in winterslaap’

maandag 30 november 2020

In de rubriek ‘KVNR-lid aan het woord’ komt iedere maand een rederij aan het woord die is aangesloten bij de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders. Oceanwide Expeditions in Vlissingen is een van de weinige passagiersrederijen. Sinds april liggen de vijf schepen van Oceanwide stil. “Tot maart 2021 gebeurt er helemaal niets, we zijn in winterslaap”, zegt chief operating officer Mark van der Hulst. “2020 is een jaar om snel te vergeten. We popelen om weer te gaan varen, zodra dat op een veilige manier kan.”

Arktika hijst vlag

maandag 30 november 2020

De Arktika, de eerste in een nieuwe serie van Russische nucleaire ijsbrekers, heeft het ruime sop gekozen. Op 22 september verliet de Arktika de haven van Sint Petersburg en begon zijn reis langs de kust van Noorwegen, over de Barentsz Zee en trok daarna de Arctische Oceaan over. Op 3 oktober kwam het schip bij de Noordpool aan. Daarna voer het schip door naar Moermansk, waar het op 12 oktober aankwam. Op 21 oktober werd de Russische vlag aan boord van het schip gehesen. De Arktika legde in drie weken tijd zo’n 4.800 mijl af door ijsschotsen van verschillende diktes.

Krios is vrijwel kopie van haar oudere zus

maandag 30 november 2020

De proefvaart op de Noordzee verliep zo succesvol dat IHC binnenkort de zelfvarende cutterzuiger Krios kan overdragen aan Boskalis. De Krios is het tweelingzusje van de Helios, de cutterzuiger die Boskalis drie jaar geleden al in gebruik nam. De nieuwste telg in de vloot van Boskalis is vrijwel een kopie van de Helios.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland