Techniek&Innovatie
Foto: Damen Shipyards

Zesde PSV 3300 CD opgeleverd

Jan Spoelstra | woensdag 12 maart 2014
Offshore

De florerende offshore industrie voor de kust van Brazilië zorgde ervoor dat Damen een grote opdracht verwierf voor zes platformbevrachters. De zesde uit een serie van zes voor een Noorse eigenaar is inmiddels opgeleverd.

Wie zich rond 6 en 7 maart rond de Kop van Zuid ophield, zag een opvallend geel schip voor de cruiseterminal liggen, op de plaats waar normaal grote cruiseschepen aanmeren. Damen Shipyards had net de platformbevrachter ‘World Sapphire’ opgeleverd aan de Noorse eigenaar World Wide Supply (WWS).

Het betrof de zesde uit een serie van zes platform supply vessels van het type PSV 3300 CD met een totale deadweight van 3500 ton. De volledig dieselelektrische voortstuwing zorgt voor een snelheid van 13,7 knopen bij de geringste diepgang (5 meter). Caterpillar levert de generatorsets.

De reden dat bij dit nieuwe ontwerp niet gekozen is voor een bijlboeg ontwerp is tweeledig. Het schip is in de eerste plaats te groot, waardoor het pas bij extreme zeegang uit het water komt en op de golf smakt (slamming). Daarnaast vaart het schip veel langzamer dan zijn rompsnelheid, waardoor deze innovatieve rompvorm niet de voorkeur geniet.

Dit zijn de eerste zes schepen van het Noorse WWS. De Noorse offshore industrie staat erom bekend dat ze vrij gesloten is, en dat maakt het bijzonder dat Damen deze prestigieuze order heeft binnengehaald. De schepen gaan varen in opdracht van het Braziliaanse Petrobras.

Op de door systeemintegrator Alphatron uitgeruste brug komen we nog twee opmerkelijke extra werkplekken tegen, die ook de vele camera’s op het schip verklaren. Bij Petrobras is het gebruikelijk dat alle activiteit aan boord nauwkeurig in de gaten gehouden en gerapporteerd worden door afgezanten van deze oliemaatschappij.

De schepen werden gebouwd op de werf van Damen in Roemenië. Tot enkele jaren terug zag Damen dit nog als echte productielocatie, een lagelonenland, maar inmiddels kan het de complexiteit van dit soort platform supply vessels aan. Damen heeft nog orders voor vier PSV 3300 CD schepen. Met de oplevering van dit schip rondt de werf een order van zes schepen voor WWS af. Vier andere soortgelijke platformbevrachters zijn nu nog in aanbouw.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland