Zeiljachten op de HISWA te water | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie

Zeiljachten op de HISWA te water


Zeiljachten op de HISWA te waterHans Buitelaar | donderdag 3 september 2015
Jachtbouw & Watersport

Zelf de indeling van je zeiljacht bepalen en een werf die daarvan wil leren, een sloep waarmee je ook kalm kunt zeilen en een slimme oplossing voor de veiligheid van de bemanning voor als het toch mis gaat tijdens een windvlaag. Dat zijn een aantal opvallende trends op de HISWA te water.

Klanten worden op de HISWA te water uitdrukkelijk uitgenodigd om de werf te vertellen hoe ze de indeling en uitrusting van hun zeiljacht willen hebben bij C-Yacht. Zo toont deze jachtwerf van 1 t/m 6 september op het NDSM-terrein de nieuwe versie van de C-Yacht 12.50 die standaard al ruim zeven verschillende indelingen van het interieur heeft. Verder kiest de klant één of twee sanitaire ruimtes, met langskeuken of U-kombuis, een rondzit of fauteuils.

Schippers' wensenlijst

Wie er één bestelt kan bij de bouwer in Lelystad komen praten over de ideale indeling van het interieur en over de gewenste uitrusting aan dek. Dan is veel mogelijk. De polyester romp komt uit een mal, waarmee die vorm vaststaat. De voordelen van een seriematige productie wil de werf koppelen aan zo veel mogelijk keuzevrijheid voor de klanten. Bovendien valt veel te leren van de ervaringen en wensen van doorgewinterde zeilers die hun boot op maat laten bouwen. Bedenk een eigen indeling aan de F-steiger, nummer 05.

Wind-diesel hybride

Soms een motorsloep, dan een daysailer. Afhankelijk van het weer of de bemanning willen moderne watersporters de ene keer door grachten of over rivieren tuffen, een andere keer de ruimte opzoeken op groter water.

De Nederlandse werven Damarin en Spoker spelen daarop in met boten die als motorsloep gevaren kunnen worden maar waar met weinig moeite een mast op wordt geplaatst zodat het een kalm zeilende daysailer wordt. Het comfort van de sloep blijft ook onder zeil, met lekker zittende banken rond de kuip waar kussens de zit verzachten. Een kajuitje met slaapmogelijkheid voor een weekend en met een toiletje voor onderweg passen op de grotere modellen van een meter of zeven. Zie de 7 meter lange Damarin D-Sailer (primeur, H-steiger, nr. 05) of de 6,60 meter lange Spoker Kiss Boat (L-steiger nr. 16).

Rampenpakket

En dan gaat het toch een keer mis... Aan boord van een jacht dat omslaat, lekt of zinkt ontstaat paniek. Schippers die zich hebben voorbereid, zorgden voor een waterdichte 'grab bag', waarin opvarenden hun paspoort, portemonnee en telefoon hebben opgeborgen. Ergens anders aan boord, meestal goed opgeborgen onder de zitbanken, is vuurwerk te vinden om de reddingsdiensten te waarschuwen. Als een GPS-noodbaken aanwezig is, is dat vaak weer ergens anders. Een reddingsvlot zit op het kajuitdak of aan het hek.

Kortom, als het mis gaat ren je van hot naar her om alles en iedereen veilig aan land te brengen. Daarom bedacht het Australische bedrijf LifeCell Marine Safety de oplossing: één pakket met daarin een GPS noodbaken, noodvuurwerk, een portofoon plus een waterdicht vak voor paspoorten, telefoons en portemonnees. Importeur Belship toont vier modellen voor verschillende vaarwateren voor het eerst in Europa op stand K.500 op de kade.

Lees meer over motorboten op de HISWA te water.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland