‘We gaan op zoek naar de behoefte van de klant’ | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie
Baggerbedrijf De Boer heeft het strand op het Duitse Waddeneiland Norderney een stuk breder gemaakt.

Baggerbedrijf De Boer:


‘We gaan op zoek naar de behoefte van de klant’Antoon Oosting | zaterdag 15 juni 2013
Baggeren

In vergelijking met grote jongens als Boskalis en Van Oord is Baggerbedrijf De Boer natuurlijk maar een kleintje. Maar net zo goed timmert ook dit Sliedrechtse bedrijf onder de naam Dutch Dredging internationaal aardig aan de weg. Met een vloot van 28 schepen waaronder acht hoppers haalt het familiebedrijf met zo’n 180 medewerkers toch maar liefst 70 procent van zijn omzet uit het buitenland.

Het familiebedrijf wordt geleid door vader ir. C.J. (Kees) van de Graaf senior en twee zonen, drs. Kees van de Graaf junior (41) en broer Hugo (45). De aan de TU Delft opgeleide vader Van de Graaf nam het vijftig jaar geleden opgerichte bedrijf zo’n veertig jaar geleden over van de familie De Boer maar liet de naam bij het oude.

Anders dan bij veel andere baggerbedrijven richt Baggerbedrijf De Boer zich puur op het baggerwerk en dan vooral onderhoudswerk aan kanalen, vaargeulen in rivieren en in havens. “We zijn onafhankelijk, hebben geen externe aandeelhouders en dat willen we graag zo houden”, zegt Van de Graaf senior, die ondanks zijn 74 jaar in eigen woorden ‘still going strong’ is.

Sociale aspect

Bij Baggerbedrijf De Boer staat volgens Van de Graaf sr. en Van de Graaf jr. de continuïteit voorop. Het bedrijf is er voor zijn klanten en zijn personeel. “Wij voelen ons erg verantwoordelijk voor ons personeel. Het sociale aspect is erg belangrijk. Het gaat erom dat we met z’n allen proberen ons best te doen. Onze medewerkers moeten het ook als hun bedrijf zien”, zegt Van de Graaf sr.

Tegelijkertijd probeert het bedrijf volgens Van de Graaf jr. te laten zien dat het er vooral ook voor zijn klanten is. “We gaan niet voor de korte termijn winst maar willen graag langere relaties met onze klanten opbouwen. Hoe wij met onze klanten omgaan, dat moet het ‘m doen”, zegt Van de Graaf jr. Dat is tegelijkertijd de reden dat het bedrijf weinig reclame in de media maakt. “Wij geloven in de persoonlijke benadering. We gaan op zoek naar de behoefte van de klant. Daar proberen wij face to face een goede oplossing  voor te leveren”, vult Van de Graaf sr. aan. De focus op onderhoudswerk is volgens Van de Graaf jr. ook een strategische, want eentje met een laag risicoprofiel en het werk komt vaak terug. Vaargeulen moeten om de zoveel tijd weer worden uitgebaggerd. Van de Graaf sr.: “Bij nieuw werk is het meer een hink-stap-sprong.”

Niet dat ze er op het kantoor aan het Dr. Langeveldplein in Sliedrecht voor weglopen want nieuw werk is bij Baggerbedrijf De Boer nog altijd goed voor 20 procent van de omzet. De Sliedrechters zijn behalve in eigen land actief in België, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Spanje, Oostenrijk, Ierland en buiten Europa in Marokko, Egypte, Israel en in Zuid-Amerika (Brazilië, Frans-Guyana). Broer Hugo zit een groot deel van zijn tijd in het vliegtuig naar Zuid-Amerika om daar opdrachten binnen te halen. Momenteel onderhandelt Baggerbedrijf De Boer met de regering van Suriname over de verdieping van de Surinamerivier. “Mits natuurlijk de financiering rondkomt. Wij zijn een klein bedrijf en dus moeten de financiën goed geregeld zijn. Alles draait om een laag risico”, zegt Van de Graaf jr.

De kracht van het bedrijf zit volgens senior in enerzijds hele goede schepen en ‘ontzettend goede mensen’ en een lage overhead. “De mensen staan nog voor de schepen”, verzekert Van de Graaf sr. Ook het kantoor in een uitgebouwd herenhuis straalt vooral no-nonsense uit.

Uitgebreide vloot

De acht hoppers hebben een capaciteit van 600 tot 4300 kuub van de ‘Seine’, een in 1978 voor de Franse overheid gebouwd schip dat in 2002 aangekocht en ingrijpend gerenoveerd werd. Baggerbedrijf De Boer doet er nu de grote zeeklussen mee zoals voor de kust van Egypte. De kleine ‘Adelaar’ (660 kuub) wordt of ingrijpend gerenoveerd of vervangen door nieuwbouw. Van de acht hoppers zijn er vijf zeewaardig. Overigens is er bij IHC Merwede nog een 1500 kuub hopper in aanbouw in het Bulgaarse Varna.

Verder omvat de vloot van baggerbedrijf De Boer onder andere ploeg- en peilboten, emmermolens, een snijkopzuiger, een splitbarge, pontons en een aantal baggerschepen die ook lucht in het te baggeren slib kunnen blazen. In Urk wordt gebouwd aan een nieuwe sleep/ploegboot (1200 pk) waarmee waterbodems geëgaliseerd worden. De bezettingsgraden van het materieel zijn hoog, zegt senior: “De ‘Amazone’ (2700 kuub) heeft ooit 8000 op de beschikbare 8800 uren  gedraaid. Dit schip was maar veertien dagen in reparatie.”

Baggerbedrijf De Boer investeert vooral in het kleinere materieel. “Wij zijn niet geschikt voor de miljardenprojecten”, zegt Van de Graaf sr. De Sliedrechters zoeken hun werk ook steeds vaker in het buitenland omdat het aanbestedingsbeleid er voor de kleinere baggeraars de laatste jaren aanzienlijk slechter op is geworden. Rijkswaterstaat moet het met steeds minder mensen doen waardoor projecten niet meer worden uitgewerkt maar als een ruw verzamelpakket worden aanbesteed. De uitwerking van alle te verrichten werkzaamheden, tot aan het maaien van de bermen toe, moet dan door ingenieursbureaus en aannemers worden gedaan.

Fout bezig

De overheid loopt door zijn kortzichtige bezuinigingsbeleid het risico straks veel duurder uit te zijn dan voorheen. Van de Graaf sr.: “De fout is dat we nu geen ir. Lely (de man die de Zuiderzee liet inpolderen - red.) meer hebben die de politiek kon overtuigen dat ze fout bezig zijn met het uitkleden van Rijkswaterstaat. Straks zit er helemaal geen knowhow meer bij Rijkswaterstaat waardoor de overheid grote risico’s loopt. De opdrachtgevers worden straks in het pak genaaid door de aannemers.”

Vandaar ook dat Baggerbedrijf De Boer steeds vaker klussen in het buitenland doet. Van de Graaf jr.: “Dan kies ik wel een land waar het wel goed is geregeld en dat zijn er gelukkig nog genoeg. In Frankrijk bijvoorbeeld wordt je vakmanschap wel erkend.” En senior voegt daar nog aan toe: “Ik durf de stelling aan dat Nederland het enige land is waar het zo achterlijk is geregeld. In Duitsland snappen ze niet waar ze hier mee bezig zijn.”

Baggerbedrijf De Boer wil ook niet onder de kostprijs gaan werken. “Als een ander eronder duikt, moet ie dat maar doen. Maar wij zullen de klant proberen te overtuigen dat het niet goedkoper kan. Wij willen onze kostprijs plus een beetje. En als de klant verstandig is, kiest ie voor onze oplossing”, zegt senior. En laatst is het volgens senior ook weer gelukt om een grote aannemer te overtuigen met Baggerbedrijf De Boer in zee te gaan.

Heel simpel

Ondanks dat het een relatief klein bedrijf is, kunnen ze bij Baggerbedrijf De Boer ook wel degelijk innoveren. “Innovatie zit in de mensen. Het is bij ons heel simpel, als iemand een idee heeft waardoor iets sneller, beter of goedkoper kan is dat welkom. “Dat iets altijd geld moet opleveren, weten ze zelf wel”, zegt Van de Graaf jr.

Een voorbeeld van een innovatie die Baggerbedrijf De Boer heeft ontwikkeld is een efficiënte oplossing voor het baggeren onder steigers. Een ander voorbeeld is het Airset-baggersysteem voor de haven van Delfzijl, dat het bedrijf samen met Groningen Seaports ontwikkelde. Door lucht in het slib te blazen kan een diepstekend schip er makkelijker doorheen varen en kan de stroming de zwevende slibdeeltjes ook met eb naar buiten meeslepen.

Bijna alle kleinere havens buiten Amsterdam en Rotterdam zijn klant van Baggerbedrijf De Boer. De Sliedrechters werken hiervoor ook veel samen met de collega’s van baggerbedrijf Van der Kamp uit Zwolle. “We wisselen werk uit en als projecten te groot worden voor ons alleen pakken we het samen op”, aldus Van de Graaf jr.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland