Wat groot is, kan groter | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie
De ‘Alfa Nero’ heeft een bijzonder zwembad dat door de beweegbare bodem kan worden omgebouwd tot helidek.

Dé wetmatigheid in superjachtbouw anno 2015:


Wat groot is, kan groter

Paul Steenhoff | vrijdag 24 april 2015
Jachtbouw & Watersport

Wie een ruime portemonnee heeft, alleen het beste van het beste wenst en een custom build superjacht wenst, eindigt waarschijnlijk bij Oceanco in Alblasserdam. De werf heeft zeven jachten in aanbouw en heeft net een droogdok van 150 bij 32 meter in gebruik genomen.

“We houden ons al 28 jaar bezig met het design en het bouwen van custom build en innovatieve jachten in de 80-meter-plus-klasse. In de 28 jaar dat Oceanco bestaat, hebben we 26 superjachten gebouwd en afgeleverd”, zegt Dirk de Jong, manager Project Development & Innovation bij Oceanco. Tot nu waren het alleen maatwerk motorjachten wat de klok sloeg bij Oceanco, maar het tij is gekeerd en sinds 2012 richt het bedrijf zich ook op superzeiljachten. “Een hele andere discipline”, beaamt De Jong direct. Door de bedrijfsstructuur en -cultuur is dit echter geen probleem. “Van origine waren we een werf die alles in eigen beheer deed. Tot we in 2004 een Griekse eigenaar kregen die de structuur van het bedrijf volledig getransformeerd heeft tot de huidige formule. Het komt erop neer dat we nu alles - op design en engineering na – outsourcen aan co-makers. Van schilder, timmerman en elektricien tot machinebouw. Alles. Het houdt in dat je per schip bouwteams van specialisten formeert, die weer worden aangestuurd door onze quality control supervisors. Als het jacht is opgeleverd, worden de teams hervormd. Het betekent dat je geen werf met een waterhoofd bent in tijden dat je minder werk hebt en dat je per opdracht werkt met de mensen die het beste bij de specifieke opdracht passen.”

‘We hebben niet nu al de maximum lengte in aanbouw, maar dat die markt er is en verder ontwikkelt, is voor ons een zekerheid en aan die vraag willen we kunnen voldoen’

De afdeling design en engineering telt zestig man waarmee dit een zware vertegenwoordiging is in vergelijking met andere afdelingen. In het totaal werken er 150 mensen bij Oceanco. In drukke tijden kunnen er op een werkdag meer dan 500 mensen gelijktijdig aan de slag zijn in Alblasserdam.

Staal en aluminium

Oceanco heeft nu naast vijf motorjachten twee zeiljachten in aanbouw. In 2012 tekende Oceanco namelijk het contract voor de bouw van een van de grootste zeilende superjachten ter wereld dat als werktitel Solar mee heeft gekregen. De 108 meter grote Solar is nog in aanbouw net zoals een 85 meter lang zeiljacht. Bij dit laatste schip is Vitters partner van Oceanco. “We hopen dit jacht dit jaar te water te laten”, zegt De Jong.

Voor alle jachten heeft Oceanco een vaste werkwijze als het om de bouw van de romp en opbouw gaat. De romp is gemaakt van staal en geconstrueerd bij Zwijnenburg. Dit Nederlandse bedrijf is gespecialiseerd in het bouwen van stalen casco’s van superjachten. De superstructure is van aluminium en wordt gebouwd in Gdansk, in Polen, bij Aluship. Vanuit Gdansk wordt de opbouw per ponton over zee aangevoerd naar Alblasserdam. Na het huwelijk tussen de stalen hull en alu superstructure wordt het jacht naar Oceanco gesleept voor de verdere bouw. Zowel Zwijnenburg als Aluship werken alleen in exclusieve opdracht van Oceanco en zijn daarom veel meer dan alleen preferred suppliers.

Onlangs is het volledig nieuwe overdekte droogdok in gebruik genomen, waar jachten tot 140 meter gebouwd kunnen worden. Dit geeft Oceanco de mogelijkheid om te groeien in hun niche. “Niet dat we nu al de maximum lengte in aanbouw hebben, maar dat die markt er is en verder ontwikkelt, is voor ons een zekerheid en aan die vraag willen we kunnen voldoen”, zegt Paris Baloumis, Group Marketing Manager van Oceanco. Want hoe je het ook wendt of keert, de trend in superjachten is dat het steeds groter wordt en moet. Op het hoe en wat van deze ontwikkeling hebben Baloumis en De Jong geen antwoord. “We constateren het en we passen ons aan. Vandaar ons droogdok. Het betekent een verdubbeling van de lengte die we kunnen bouwen. Niet dat we direct vraag naar die lengte hebben, maar als die vraag komt, dan willen we geen nee verkopen”, zegt Baloumis. Het eerste schip groter dan 100 meter is nu al in aanbouw. Details of een naam krijgen we niet. In deze markt is discretie en respect voor de privacy van de eigenaren vanzelfsprekend.

Zinvolle aandacht

Steeds meer superjachten worden met een hybride aandrijving geleverd. De binnenvaart en vooral de koopvaardij worden door wetgeving gedwongen de NOx- en SOx-uitstoot en de emissie van zwavel terug te dringen. “Die pressie hebben wij niet in deze sector, wat niet wil zeggen dat er geen aandacht voor is”, zegt De Jong. “Vrijwel al onze klanten wensen een hybride aandrijving, maar de winst voor het milieu is natuurlijk maar klein als je kijkt naar het aantal draaiuren. Wat ik me wel kan voorstellen is dat op korte termijn de gensets voor het hotelbedrijf nog milieuvriendelijker worden, aangezien de gensets wel veel draaiuren maken. LNG zou een mogelijkheid kunnen zijn, maar de meeste van onze klanten zijn niet op de hoogte van die mogelijkheden. Het is aan ons hen op de hoogte te brengen van die mogelijkheden en waar betaalbaar én zinvol, doen we dat ook zeker. We volgen de ontwikkelingen op de voet.”

Modulair bouwen

Het bouwen in vrijwel kant-en-klare secties zoals dat plaatsvindt bij bijvoorbeeld de ‘Triple E’ van Maersk, is bij superjachten geen optie. “Nee”, zegt De Jong, “bij het samenvoegen van de secties door middel van lassen treedt rek en krimp op. Voor een containerschip zoals de Triple E is een huid met een hobbel en een bobbel geen probleem, maar bij een superjacht is dat onbespreekbaar. Die moet net zo mooi en strak zijn als de carrosserie van een auto, liefst strakker. Het verfproces neemt dan ook een vol jaar in beslag en we hebben daar een speciale locatie voor van 3,5 hectare groot.”

Natuurlijk wordt er daar waar mogelijk wel modulair gewerkt. Zo worden sommige delen van het interieur bijvoorbeeld cnc-gefreesd en aangeleverd. De hal staat dan ook vol met verschillende materialen. De Jong: “Uiteindelijk blijft elk jacht custom build en dus handwerk. Daar zijn wij ook blij om want dat maakt ieder jacht uniek en dat is ons kenmerk. Ieder jacht moet uniek en innoverend zijn. We tekenen voor vooruitstrevendheid.”

Partners Maritiem Nederland