Techniek&Innovatie
Een joint-venture van Vosta LMG en Karnafuly Shipyard heeft onlangs tien cutterzuigers geleverd aan Bangladesh.

VOSTA LMG ontwerpt alles voor de baggerindustrie


VOSTA LMG ontwerpt alles voor de baggerindustrie

Bart Stam | woensdag 8 juli 2015
Baggeren

Het Duits-Nederlandse VOSTA LMG heeft zich sinds 1873 ontwikkeld tot een belangrijke toeleverancier voor de wereldwijde baggerindustrie. Het bedrijf ontwerpt niet alleen complete sleephopper- en cutterzuigers maar ook afzonderlijke componenten. Sinds december 2012 maakt VOSTA LMG deel uit van ASL Marine in Singapore.

Over de toekomst zijn we positief, zo verklaart Georges Teheux, manager bij VOSTA LMG in Amsterdam. “We zien het aantal aanvragen van de baggerbedrijven gelukkig weer aantrekken, er wordt weer geïnvesteerd.”

Tot dusver had VOSTA LMG geen scheepswerven en productiefaciliteiten. “Door de overname door ASL Marine, kunnen we deze faciliteiten tegenwoordig ook aanbieden aan onze klanten. Dat verhoogt onze concurrentiepositie”, aldus Teheux.

Klanten van VOSTA LMG zitten anno 2015 overal ter wereld. Vanuit Amsterdam en Lübeck ontwerpt het bedrijf zowel sleephopper- en cutterzuigers als afzonderlijke componenten, zoals baggerpompen en snijkoppen. Zo heeft VOSTA LMG in een joint-venture met scheepswerf Karnafuly in Chittagong (Bangladesh) voor achttien cutterzuigers de ontwerp- en componentenpakketten aangeleverd in Bangladesh. Hiervan zijn er nog zeven in aanbouw. Teheux: “Door deze kennisoverdracht helpen we Bangladesh indirect met de opbouw van een volwaardige scheepswerf die zorgt voor werkgelegenheid en opleidingen.”

Synergie werkmaatschappijen

Van een andere orde is het ontwerp van de grote, zelfvarende cutterzuiger ‘Cassiopeia V’ van het Japanse baggerbedrijf Penta-Ocean. Dit 123 meter lange baggerschip kwam in 2014 in de vaart. Teheux: “ASL Shipyards heeft het schip gebouwd en wij hebben de engineering en componentenpakketten geleverd. Een mooi voorbeeld van synergie tussen twee werkmaatschappijen van ASL.”

Voor Great Lakes Dregde & Dock (GLDD) ontwerpt én levert VOSTA LMG het automatiserings- en monitoringsysteem voor de nieuwe sleephopperzuiger ‘Ellis Island’. Deze grootste sleephopperzuiger van de VS is momenteel in aanbouw bij Eastern Shipbuilding en moet in 2016 operationeel zijn. Teheux: “Wij fungeren als systeem integrator: ons automatiseringssysteem stuurt alle componenten aan.”

Teheux benadrukt dat zijn bedrijf zich niet alleen bezighoudt met nieuwbouwprojecten. “Als serviceprovider zijn we ook bezig met onderhoud en modernisering van bestaande baggerschepen. Zo zijn we voor de cutterzuiger ‘Dredge XVIII’ van Dredging Corporation of India bezig met een complete upgrade van de baggerpomp, het spudcarrier systeem, het cutter ladder draaipunt en de inbedrijfstelling van alle baggercomponenten.” De upgrade gebeurt in nauwe samenwerking met Larsen & Toubro Shipbuilding in Chennai.

Meerdere octrooien

Innovatie is een belangrijk uitgangspunt bij VOSTA LMG. Zo heeft het bedrijf samen met twee Zweedse partners, Sandvik en CWP, meerdere octrooien op een nieuw type snijtand voor cutterzuigers. Het gaat om een composiet van twee metalen dat de enorme slijtage tijdens het lossnijden van harde rotsformaties moet terugdringen. Deze tanden zijn al sinds enkele jaren beschikbaar maar zijn recent verder verbeterd. “De eerste resultaten zien er veelbelovend uit”, zegt Georges Teheux. “Doordat de diverse vormen van slijtage fors teruglopen, neemt ook de standtijd toe met de factor twee tot vijf. Hierdoor kunnen de cutterzuigers veel langer doorwerken zonder de snijkoptanden te vervangen.”

Betere ball-joints

Een tweede voorbeeld van innovatie zijn de vernieuwde ball-joints. Teheux: “Ball-joints zijn metalen kogelscharnieren die bij een cutterzuiger twee secties van een drijvende leiding verbinden. Vanwege de strenge milieueisen hebben we enkele jaren geleden de groene ball-joint ontwikkeld zonder vetsmering.”

Dit eerste ontwerp heeft VOSTA LMG verder ontwikkeld in de zogeheten cross-over ball-joints. Deze zijn zeer goed bestand tegen de steeds hogere drukken in de drijvende leidingen. Teheux: “We zijn erin geslaagd de doorstroming in de ball-joints flink te verbeteren. Hierdoor konden we zowel de drukverliezen als het brandstofverbruik significant terugbrengen. Bijkomend voordeel is dat we door dit nieuwe ontwerp de ball-joints compacter kunnen bouwen. Zo kunnen we voor zeer hoge drukken de afmetingen en het gewicht - en dus de prijs - van de ball-joint binnen acceptabele grenzen houden.” Sinds 2014 past een aantal grote baggermaatschappijen deze ball-joints succesvol toe op diverse baggerschepen.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland