Vlaamse Zulu’s komen ook naar Nederland | Maritiem Nederland
Techniek&Innovatie
De Pallet Shuttle Barge kan 300 ton of 198 europallets op één laag meenemen.

Vlaamse Zulu’s komen ook naar Nederland

Erik van Huizen | donderdag 28 mei 2015
Scheepsbouw

Hij wil een hele vloot van twintig of meer catamarans laten bouwen die pallets of big bags in de Benelux en Noord-Frankrijk gaan vervoeren over het water. De zogenaamde Pallet Shuttle Barge (PSB) van Antoon van Coillie van Blue Line Logistics moet de concurrentie met het vervoer over de weg aangaan en vrachtwagens van de weg halen. Maar vergelijk zijn catamarans, waarvan er al twee in de vaart zijn, niet met de traditionele binnenvaart.

Volgens Antoon van Coillie kunnen zijn PSB’s een antwoord zijn op de files op plaatsen waar de binnenvaart kan komen. Hij kwam dan ook op het idee voor de Pallet Shuttle Barge (PSB) toen hij in de Kennedytunnel op de Antwerpse Ring in de file stond en de vele vrachtwagens zag staan. “Ik stond regelmatig stil in de files in België en met mijn ervaring als bouwondernemer, zeiler en marineofficier kreeg ik het idee om het transport van goederen op de weg te laten verlopen met binnenschepen.”

Catamaran

Uiteindelijk kwam Van Coillie voor het ontwerp niet uit bij een bestaand klassiek binnenschip als een Kempenaar of een spits, die kennen volgens de ondernemer te veel beperkingen, maar op een catamaran. Het grote voordeel daarvan is dat de pallets aan dek opgeslagen komen te staan, zodat ze bij het laden en lossen niet met veel moeite uit het ruim van het schip hoeven te worden gehaald.

De catamaran kan 300 ton of 198 europallets op één laag meenemen. Om deze lading van de catamarans te laden en te lossen, zijn de schepen voorzien van een op rails gemonteerde kraan. Zo wordt de noodzaak van de infrastructuur aan de wal tot een minimum beperkt. Deze kraan aan boord kan 2 ton tillen en 9 meter zwenken. De voor een catamaran typerende bouw zorgt er vervolgens voor dat het schip hierbij voldoende stabiel blijft. “Met bestaande typen binnenschepen is dit moeilijk en zelfs gevaarlijk. Bovendien bleek dat niet kosteneffectief. Want voor het varen op de PSB is nu maar één bemanningslid nodig. Zo kunnen we, mits een goede aflossing is geregeld, 24 uur per dag varen. Vandaar het oorspronkelijke idee om een heel ander type schip te ontwerpen dat wel voldoet aan de eisen voor het transporteren van pallets en big bags.”

Efficiënte krijgers

Van Coillie noemde zijn catamarans naar de volgens hem simpele en efficiënte krijgers van de Zulu stam. De ‘Zulu 1’ ging in juni 2014 te water op de, inmiddels failliete, Nieuwe Scheldewerven in Rupelmonde. De Vlaamse minister-president Kris Peeters was aanwezig bij de tewaterlating en omschreef de PSB als een voorbeeld hoe het de steeds drukker wordende wegen en de daarmee gepaard gaande fileproblemen in Vlaanderen kan verminderen. De ‘Zulu 2’ ging in februari van dit jaar in aanwezigheid van de Vlaamse Weyts te water, deze catamaran kwam in april in de vaart.

De PSB’s zijn allemaal 50 meter lang, 6,6 meter breed en hebben een diepgang van 2,2 meter. De afmetingen zijn gericht op sluizen in Nederland, België en Frankrijk zodat de schepen bijvoorbeeld ook op Kempische kanalen kunnen varen. Door de geringe diepgang zijn de catamarans ook geschikt voor de kleinere vaarwegen. Dat de schepen ‘slechts’ 50 meter lang zijn, heeft behalve met het vaargebied, ook te maken met kostenoverwegingen. Zo kunnen schepen die onder de wettelijke grens van 55 meter blijven namelijk volstaan met één bemanningslid.

Reparatieklussen

Om de schepen zo eenvoudig mogelijk te houden, zijn er geen speciale technieken aan boord. “Alles komt als het ware gewoon van de plank van de werf, dat maakt reparatieklussen eenvoudiger en dus goedkoper. Zo is het schip voorzien van een door een 300 pk sterke diesel aangedreven hydraulische voortstuwing en twee boegschroeven.” Omdat de schepen allemaal hetzelfde zijn, kunnen deze in drie maanden worden gebouwd. En dat gebeurt pas als er ook daadwerkelijk werk voor de nieuwe schepen is gevonden.

De klanten van het eerste uur voor de Zulu’s zijn Wienerberger en Betonfabrieken Coeck uit Niel. De Zulu 1 en Zulu 2 vervoeren op dit ogenblik dan ook vooral bouwmaterialen voor baksteenfabrikanten, steenfabrieken en cementfabrieken en lege drankverpakkingen voor bierbrouwerijen. Maar Van Coillie is in onderhandeling met meerdere verladers zodat de Zulu’s op korte termijn ook ingezet kunnen worden voor het vervoer van onder meer auto’s en groenten en fruit. Ook ziet de ondernemer wel een rol voor de Zulu’s in de distributie en bevoorrading in steden. Voor stadsdistributie in Antwerpen wordt hiervoor een samenwerking met City Logistics (BPost) opgezet.

Competitief

Van Coillie is ervan overtuigd dat op de vervoersmarkt zeker ruimte is voor twintig of meer Pallet Shuttle Barges. “Onze catamarans zijn zeer competitief ten opzichte van de vrachtwagens. En we zien ook steeds vaker modal shift van de weg naar het water. En verder is ons economisch model zo fundamenteel verschillend van de traditionele binnenvaart dat we ervan overtuigd zijn dat het allemaal wel gaat lukken. We voeren nu bijvoorbeeld al gesprekken met potentiële klanten in Nederland, zodat we verwachten dat we binnen afzienbare tijd de catamarans kunnen gaan testen in Nederland.”

De gesprekken in Nederland zullen gevoerd worden door Johan Overmeer, die reeds vroeg medeaandeelhouder werd van Blue Line Logistics. “Zijn ervaring in de binnenvaart levert een belangrijke bijdrage aan de uitbouw in Nederland.”

Partners Maritiem Nederland