Techniek&Innovatie
Het snelste superjacht ter wereld is de World Is Not Enough.

Top vijf snelste luxe jachten


Top vijf snelste luxe jachten

Jan Spoelstra | dinsdag 31 maart 2015
Jachtbouw & Watersport

Tuurlijk, het helpt als er meer dan 20.000 pk verdeeld over drie gasturbines en twee verbrandingsmotoren in de machinekamer ligt. Maar wanneer je echt hard wilt gaan, spelen weerstand, gewicht en zelfs aerodynamica een cruciale rol.

Het huidige wereldsnelheidsrecord op water staat op naam van de Australiër Ken Warby, die in 1978 in zijn schuur een straalmotor met een stuwkracht van ruim 1.500 kg op een even zo zware acht meter lange boot schroefde. Het resultaat? 278 knopen (511 km/h). De enige luxe aan boord? Een hard stoeltje voor Warby.

De rijken der aarde willen er echter een beetje deftig bij blijven zitten, en dat maakt het ontwerp van snelle jachten tot een zoektocht naar de optimale balans tussen vermogen, gewicht, rompvorm en comfort en luxe.

Waterweerstand

Een grote vijand van snelheid is waterweerstand. Wanneer een boot vermogen bijschakelt, versnelt ze tot een bepaalde rompsnelheid. Deze vormt een door natuurkundige wetten bepaalde barrière; als je nog meer vermogen bijschakelt, zakt het achtersteven in het water en vaar je als het ware tegen een berg op. Als de rompvorm en het vermogen het toelaten, kan de boot bij een zekere snelheid planeren, komt ze gracieus uit het water, waarna de weerstand drastisch afneemt en veel hogere snelheden mogelijk zijn.

Maar zelfs dan is de weerstand van stabilisatoren, finnen en zelfs de ruwheid van de coating een grote tegenstander van de motoren en waterjets. Om met zo min mogelijk contact met het water toch stabiel te blijven, worden vaak gyroscopische stabilisatoren gebruikt. Dat zijn grote vliegwielen die op hoge snelheid draaien en die met de as verticaal in het schip hangen. Het gyroscopische effect zorgt ervoor dat de as van een draaiend object altijd in dezelfde richting wil blijven wijzen en dat gaat de roll en pitch van de boot tegen.

De Awlgrip coating van het Nederlandse chemieconcern AkzoNobel is de toonaangevende coating voor de megajachtbouw en ze claimen met hun vorig jaar geïntroduceerde Intersleek Pro coating nog eens 10 procent minder waterweerstand op te leveren.

Luchtweerstand

Een Piper Cup, een klein licht sportvliegtuigje, hoeft maar 61 km/h (33 knopen) te vliegen om in de lucht te blijven. Voor de Douglas DC-3, een klein passagiersvliegtuig voor circa 30 personen, is dat 107 km/h (58 knopen). Luchtweerstand begint bij die gematigde snelheid al aardig mee te tellen aangezien het een vliegtuig in de lucht kan houden. Wanneer een jacht boven de 50 knopen vaart moeten ontwerpers dus niet in de val trappen om alleen maar op de esthetiek te letten. Extreem snelle jachten worden in windtunnels getest, niet in de laatste plaats om voldoende lucht richting de gigantische gasturbines te leiden.

Gewicht

Warby’s wereldrecord op water met een lichte boot en veel vermogen toont aan dat gewicht de grootste tegenstander is van snelheid. Hoe lichter het jacht, hoe eerder het uit het water komt en begint te planeren - waarna de snelheden echt op kunnen lopen.

In de afgelopen twintig jaar is het gewicht van gelijkwaardige jachten gehalveerd. Het in 1991 gebouwde jacht ‘Eco’ (nu ‘Enigma’) had een brutotonnage van 1.030 ton en een waterverplaatsing van 1.000 ton, de in 2012 gebouwde ‘Smeralda’ had een brutotonnage van 930 ton en een waterverplaatsing van slechts 560 ton.

Hardhout, gouden kranen en marmer zijn zwaar, maar aluminium met natuursteen- en houtfineer kunnen 75 procent gewichtsbesparing opleveren. Verder is de porseleinen wc-pot in de bemanningsverblijven wel eens vervangen door een roestvrij stalen variant. Het is maar hoe ver je op wilt schuiven richting Warby’s harde stoeltje.

De vijf snelste jachten

5 Geleocerdo (64 knopen, 118 km/h)

De ‘Galeocerdo’ (type WallyPower 118) heeft een vermogen van 17.000 pk, waarmee zes gasten en zes bemanningsleden over het water stuiven met een snelheid waar menig speedboat niet aan kan tippen. Het schip is 36 meter lang, 9 meter breed en heeft een verticale boeg die bij lagere snelheden de golven doorklieft. Op hogere snelheden komt die uit het water.

4 Gentry Eagle (64 knopen, 119 km/h)

De ‘Gentry Eagle’ stak in 1989 in een recordtijd van 62 uur en 7 minuten de Atlantische Oceaan over. In 1992 wordt het schip omgedoopt tot een luxe jacht, met 11.500 pk in de machinekamer. De eigenaar, wijlen Tom Gentry, hield destijds praktisch ieder powerboat record.

3 Alamshar (65 knopen, 124 km/h)

Met een lengte van 50 meter is de ‘Alamshar’ het grootste snelle jacht uit het lijstje, maar er is verder weinig over bekend. De drie waterjets worden aangedreven door zes gasturbines. 

2 Foners (66 knopen, 126 km/h)

De Spaanse scheepswerf Izar (eigendom van de staat) bouwde in 2000 de ‘Fortuna’ (later ‘Foners’) voor de Spaanse koning en snelheidsmaniak Juan Carlos. Het schip bevat vier luxe suites voor acht gasten. Twee Rolls Royce gasturbines en twee MAN dieselmotoren drijven in totaal drie waterjets aan. 1 World Is Not Enough (70 knopen, 130 km/h)

De 42 meter lange ‘World Is Not Enough’ is met een topsnelheid van 70 knopen (130 km/h) het snelste jacht ter wereld. En je zou het niet zeggen, maar ondanks de 20.600 pk, verdeeld over twee dieselmotoren (2 x 5.435 pk) en twee turbines (2 x 4.600 pk), is het schip meer dan een speedboat. Het kan tien gasten in alle rust, in alle luxe, op hoge snelheid vervoeren. De tank volgooien is echter geen sinecure, er gaat 70.000 liter gasolie in, waar het schip ongeveer 7.000 km op kan varen - één liter brandstof per 100 meter. De Nederlander Frank Mulder (Mulder Design) ontwierp het luxe superjacht.

 

Lees meer in het themanummer Jachtbouw & Innovatie dat op 1 mei verschijnt en neem nu een abonnement.

Aanmelden nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van Maritiem Nederland.

Abonneer je nu!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Bent u nog niet bekend met Maritiem Nederland? Vraag dan hier uw proefabonnement aan!

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Word ook abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af

Partners Maritiem Nederland